– Den ungarske modellen virker! Mange mennesker i Vest-Europa ville ha gitt halve sitt liv hvis de kunne ha et land uten illegale migranter. I Ungarn har vi null illegale migranter. 

– Bare de vi slipper inn kan komme.

Slik uttrykker en annerledes statsleder seg på Twitter. Viktor Orbán, som i resten av Europa anses som en homohatende og rasistisk høyreekstremist blir oppfattet annerledes på hjemmebane.

På så å si alle felter skiller han seg fra de politikerne et Vest-Europa i fritt fall er velsignet med. En liten titt på hans Twitter-konto viser en politisk verden som nesten ikke kan kjennes igjen.

Når det gjelder Ukraina er Orbán kritisk til at et Europa i økonomisk krise bruker milliarder av euro for å videreføre krigen i det han beskriver som «et av de mest korrupte landene i verden».

Ungarns statsminister mener EU bør bruke sin energi på å skape fred gjennom forhandlinger, en holdning som i økende grad deles av befolkningen i Vest-Europa, som sliter med inflasjon, energipriskrise og masseinnvandring.

Viktor Orbán: Ukraina kan ikke vinne over Russland

I løpet av noen dager har Orbán hatt møter med både Frankrikes president Emmanuel Macron og Spanias statsminister Pedro Sánchez, hvor han har gjort det helt klart hvordan Ungarn stiller seg i denne betente saken.

Orbán påpeker det enkle faktum at det ikke finnes noen europeisk enighet om denne saken.

Løsningen på situasjonen i Ukraina finnes ikke på slagmarken, mener Orbán.

Enigheten er også totalt fraværende når det gjelder migrasjon og LGBTQ-spørsmål. De katolske landene i Sentral-Europa, som Polen og Ungarn, er ikke interesserte i å fylle opp sine land med muslimer. De er heller ikke interessert i å indoktrinere sine barn på skolen i LGBTQ-religionen som har infisert store deler av Vesten.

EU-kommisjonen ønsker å åpne for EU-medlemskap for Ukraina, men Orbán er kritisk.

EU-Kommisjonen har ikke gjort hjemmeleksene sine. De ønsker å dytte Ukrainas EU-tilslutning i strupen på oss, uten å vurdere konsekvensene for europeiske skattebetalere og bønder. Dette er nonsens!

Orbán er heller ingen tilhenger av velferdsstaten. Han vil ikke ha en welfare state, men en workfare state. Økonomien skal styrkes ved at alle er i arbeid, at skattene er lave og at staten støtter opp under kjernefamilien, som i hele Vest-Europa er under sterkt angrep.

Dette er fullt mulig uten uønsket og ødeleggende immigrasjon. Det er ingen pro-palestinske demonstranter som skriker from the river to the sea i gatene her i Budapest.

Det var en demonstrasjon mot krigen rett etter terrorangrepet. Men det gikk rolig for seg, og de fleste bar israelske flag. Men sammen med de israelske flaggene marsjerte også enkelte med palestinske flagg, stille og rolig ved siden av hverandre.

Budapest er Europas tryggeste by, både for jøder og for kvinner. Kvinner spaserer hjem fra jobben sent på kvelden iført miniskjørt og trange T-skjorter. Da jeg har stilt spørsmål om de føler seg trygge, så forstår de ikke spørsmålet.

Man treffer på bartendere med sånne jødiske krøller iført kippa. Etter angrepet mot Israel 7. oktober er en politimann eller to til stedet ved Europas største synagoge i Dohány utca, men de står stort sett og kjeder seg.

I den pågående konflikten mellom Hamas og Israel er det liten tvil om hvor Orbán står.

Heller ikke den grønne galskapen klarer å lamme Ungarn. Orbán kan gjerne støtte tiltak som forbedrer miljøet. Men massive statlige subsidier av korrupte klimafyrster er ikke veien å gå, teknologien må utvikles av private investorer.

Avstanden mellom Ungarn og Norge i klimaspørsmålet er altså komplett.

Orbán får også kritikk, selvsagt. Hovedstaden Budapest er ikke Orbáns hjemmebane. Byen har en ordfører som tilhører den grønne venstresiden, Gergely Karácsony, som leder en koalisjon av opposisjonelle partier.

Han kritiseres for å knytte seg nærmere Putin, og samarbeidet med Kina er også en stygg ripe i lakken.

Parlamentet i Budapest. Foto: Pixabay

Men selv sterkt venstreorienterte journalister man møter er ikke tilhengere av f.eks. illegal migrasjon. De ønsker å bevege landet i retning av en velferdsstat og mer omfordeling kombinert med mindre korrupsjon.

Orbán har blitt anklaget for nepotisme og korrupsjon, og anklagene kan ikke avvises fullstendig. Men spørsmålet er om korrupsjonen i Ungarn er så  mye verre enn i Norge, hvor ledende politikere blir tatt i svindel hele tiden, og noen klarer faktisk å late som at de ikke vet hvor de bor med sin ektemann og sine barn.

For oss som er på besøk er dette uvesentlig. Man møter hardt arbeidende folk og alle unge folk behersker engelsk. Jenter og kvinner kler seg som nettopp jenter og kvinner, og selv de få transene man treffer oppfører seg som normale, høflige folk.

Alt er billig, prisene ligger godt under halvparten av norske priser. Dog er det relativt dyrt å leie seg leilighet, men Budapest er tross alt en storby.

Dette er ingen hyllest av Orbán, kun en beskrivelse av hva han sier han står for, basert på noen Twitter-meldinger fra de siste par ukene samt litt historikk. Særlig tilnærmingen til Kina og Russland skaper reaksjoner, også i Ungarn.

Man skal dog huske på at Ungarn er utnevnt som persona non grata av et samlet Vest-Europa, og dette var også en del av bakgrunnen for at Ungarn var lite villige til å godkjenne Sverige som nytt NATO-medlem.

De svenske Socialdemokraterna anklaget blant annet Orbáns regjering for å være fascistiske da de valgte å støtte ungarske kvinner som fikk barn, i stedet for å importere muslimer.

Sveriges velferdsminister Annika Strandhäll (S) gikk i februar 2019 hardt ut mot Ungarns regjering. I en Twitter-melding skrev hun blant annet at statsminister Viktor Orbáns nye familiepolitikk oser av 1930-tallet og betegnet utviklingen i landet som alarmerende.

– Nå vil Orbán at flere «ekte» ungarske barn skal fødes. Denne typen politikk vil skade kvinners selvbestemmelse, noe kvinner har kjempet for i flere tiår, skrev hun.

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.