Erna Solberg og Viktor Orbán. Fotografier: Fabrizio Bensch og Bernadett Szabo / Reuters / Scanpix.

Fidesz-partiet til Ungarns sterkt kritiserte statsminister Viktor Orbán må kastes ut av den konservative partifamilien EPP, krever Høyre-leder Erna Solberg.

– Høyre, det konservative partiet i Norge, ber om at Fidesz blir ekskludert fra EPP og ber andre medlemspartier om nødvendig støtte for å iverksette en eksklusjonsprosedyre, skriver Solberg i et brev NTB har fått tilgang til.

I brevet fredag tar den norske statsministeren et knallhardt oppgjør med Orbáns høyrepopulistiske regjeringsparti. EPP står for European People’s Party og er en europeisk sammenslutning av konservative partier.

– Det er rimelige og alvorlige grunner til å konkludere med at Fidesz bryter EPPs verdier og prinsipper. Partiet har krysset røde linjer og ikke overholdt forpliktelsene som det er enighet om, skriver Solberg.

Moderaterna og Kristdemokraterna i Sverige krevde for en uke siden at Fidesz utestenges fra EPP. Også medlemspartier fra Finland, Belgia, Nederland, Luxembourg og Portugal har krevd at Fidesz enten må suspenderes eller kastes ut.

Ifølge nettstedet Politico kan krefter som ønsker å ekskludere partiet, nå ha nok støtte til å kunne starte prosessen.

Ber EPP ta grep
I brevet viser Solberg til EPPs felles verdier om menneskers verdighet på alle nivåer – frihet og ansvar, likhet og rettferdighet, sannhet og solidaritet.

– For at disse verdiene skal bli implementert, mener vi et sterkt sivilsamfunn er helt avgjørende. Vi er også overbevist om at våre kjerneverdier ikke kan bli implementert og om at det som er til felles beste ikke kan oppnås, uten et sterkere EU, heter det.

Orbáns aksjoner mot nettopp sivilsamfunnet i Ungarn har fått sterk internasjonal kritikk.

Solberg ber nå EPP-ledelsen ta grep overfor partiet.

– Det neste politiske møtet finner sted i Brussel 20. mars 2019. Jeg forventer at EPPs presidentskap føyer denne saken til dagsordenen, skriver hun i brevet til EPP-president Joseph Daul i Brussel.

Sterk kritikk
Etter at Orbán kom tilbake som statsminister i 2010, har Ungarn en rekke ganger havnet på kollisjonskurs med andre EU-land og tradisjonelle allierte.

Den siste omdreiningen i konflikten kom etter at regjeringen nylig delte et bilde med en EU-kritisk tekst på sin Facebook-profil. Også EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker, som selv er med i EPP, er avbildet på plakaten sammen med George Soros, den ungarskfødte finansmannen og filantropen som er blitt hatobjekt for høyrekrefter i en rekke land.

Nylig slo organisasjonen Freedom House fast at Orbáns stadige angrep på medier og demokratiske institusjoner gjør at Ungarn ikke lenger kan regnes som et fritt, men bare som et delvis fritt land.

– Dette påvirker mediene, religiøse grupper, akademia, ikke-statlige organisasjoner, rettssystemet og privat sektor, heter det i rapporten.

Orbán er også blitt kritisert for en knallhard linje i innvandringspolitikken og for sine nære forbindelser til Russlands president Vladimir Putin.

(©NTB)

 
 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.