Slovenias statsminister Janez Jansa. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB.

Slovenias statsminister støtter kritikken Polen og Ungarn kom med da de la ned veto mot EUs langtidsbudsjett på grunn av en klausul om rettsstatens vilkår.

– Enkelte politiske grupper truer åpent med å bruke en mekanisme de feilaktig omtaler som rettsstatens vilkår til å disiplinere enkelte EU-land gjennom flertallsvedtak, skriver Janez Jansa i et brev til Eu-president Charles Michel.

Mandag satte Ungarn og Polen foten ned for EUs langtidsbudsjett og gjenreisingspakke etter pandemien. De misliker en klausul om at utbetalinger kan stoppes til land som ikke respekterer rettsstaten. Å stanse pengestrømmen vil kreve et kvalifisert flertall blant medlemslandene.

– Vi trenger EU-institusjoner som ikke legger seg opp i medlemslandenes interne politiske konflikter, skriver Jansa. Han er en nær alliert av Ungarns statsminister Viktor Orbán, men var ikke med på mandagens veto.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.