EUs talsperson Charles Michel. Foto: Olivier Hoslet, Pool via AP.

Ungarn og Polen la ned veto mot EU-budsjettet på et møte i Brussel i dag, opplyser kilder i EU-diplomatiet. Vetoet var varslet.

Landene er svært lite fornøyd med at det har kommet inn en betingelse om å følge rettsstatens prinsipper for å få ut penger fra budsjettet, opplyses det i en melding fra NTB-DPA.

På et toppmøte i juli ble stats- og regjeringssjefene enige om et langtidsbudsjett og en gigantisk gjenreisingspakke etter koronakrisen. I forhandlinger med EU-parlamentet har det kommet inn en klausul om rettsstatens vilkår, noe som faller Polens regjering tungt for brystet.

Dette handler om hvorvidt Polen skal være en uavhengig del av fellesskapet eller være underlagt politisk og institusjonelt slaveri, sier justisminister Zbigniew Ziobro.

Han mener rettsstatsklausulen er et påskudd for å innskrenke Polens suverenitet.

Også Ungarn har truet med veto mot langtidsbudsjettet. Det kan bety at tilgangen til gjenreisingsmidler og andre penger fra EU blir forsinket. Etter planen skal det nye budsjettet gjelde i sju år fra årsskiftet.

Polen og Ungarn har blant annet vært sterkt uenige i EUs planer om «felles løft» for å motta migranter. Polen og Ungarn ønsker ikke å åpne for flere migranter fra leirer i Hellas, Italia og andre steder.

 

Her er ebok-utgaven! Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den.
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.