Igår ble EU og Afghanistan enige om en avtale som straks skal implementeres. Avtalen er betegnet «The EU-Afghanistan Joint Way Forward on Migration issues».  I realiteten er det en returavtale av afghanske migranter som ikke har krav på opphold i EU-land. Det skal ikke være noen øvre grense for hvor mange migranter som skal kunne sendes fra Europa til Kabul.

While the text stipulates a maximum of 50 non-voluntary deportees per chartered flight in the first six months after the agreement, there is no limit to the number of daily deportation flights European governments can charter to Kabul.

Dette blir returer på en stor skala. Titusenvis skal deporteres. Og det blir vel bare fra Sverige. EU og Afghanistan vurderer å bygge en egen terminal for deportasjonsflyvningene ved Kabul internasjonale flyplass. Også kvinner og barn skal kunne deporteres. Hvilket, The Guardian informerer om, allerede skjer fra Norge.

The agreement, Joint Way Forward, also opens up the deportation of women and children, which at the moment almost exclusively happens from Norway: “Special measures will ensure that such vulnerable groups receive adequate protection, assistance and care throughout the whole process.”

Ikke alle i Afghanistan har vært enige i denne avtalen og den afghanske ministeren for flyktninger og repatriering nektet å skrive under på dokumentet. Det måtte hans underordnede gjøre.

The Afghan minister for refugees and repatriation, Sayed Hussain Alemi Balkhi, refused to sign the document, leaving the duty to a deputy.

The Guardian (som er en svært rød avis) ser heller ikke ut til å like den nye avtalen. Afghanistan er blitt presset fordi det er helt avhengig av nødhjelp, skriver de. Men så har da heller ikke Storbritannia hatt noen stor pågang av enslige afghanske menn de siste årene. Sverige har nok andre erfaringer å by på der. Og det er jo slikt som kanskje farger ens syn på en slik returavtale.

Migrasjonsekspert (for en tittel!) Liza Schuster føler seg overkjørt. De hadde ikke greid å bygge opp noen motstand mot avtalen.

Liza Schuster, a Kabul-based migration expert, said the deal was an example of “how developed countries are able to push through their agenda in countries where there simply isn’t the capacity in the ministries to push back”. She added that there had been little transparency in the negotiation process.

“There has been no oversight, no consultation, and hardly any mention of it to any of the migrant organisations or rights organisations [in Europe]. There was no chance to mount resistance against it,” Schuster said.

Hm, det var ikke noen mulighet til å bygge opp noen motstand raskt ifjor da det kom en million migranter til Europa heller…

The Guardian  EU Kommisjonen