De to terrorsiktede søstrene ved ankomst på Gardermoen. Foto: Alf Simensen / NTB Foto: Alf Simensen / NTB

USA bisto med militærhelikopter da de to terrorsiktede Bærum-søstrene ble hentet ut fra en leir i Nord-Syria.

Rubel Bahho fra den kurdiske selvstyremyndigheten sier til NRK at de to søstrene og de tre barna deres ble hentet fra al-Roj-leire med et amerikansk militært helikopter.

De ble deretter fraktet til en amerikanske militærbase nær grensen til Irak.

NTB melder om saken.

Deretter startet reisen til Norge. Fra den amerikanske basen ble søstrene fløyet ut sammen med den norske delegasjonen i et amerikansk militærhelikopter til Arbil i Nord-Irak.

– Vi fikk evakueringshjelp fra koalisjonen som ledes av USA, etter en henvendelse fra selvstyremyndighetene, sier Bahho.

Da søstrene landet i Oslo i slutten av mars, takket utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) blant annet USA – men uten å gå i detaljer. Nå er denne sammenheng blitt noe tydeligere, da det er åpenbart at hun blant annet siktet til den amerikanske hjelpen med å få søstrene transportert.

Utenriksdepartementet ønsker ikke å kommentere de nye opplysningene.

– Sikkerhetssituasjonen i området er utfordrende, så dette har vært en stor og komplisert operasjon. Flere deler av det norske myndighetsapparatet har bidratt, sammen med lokale myndigheter og USA. Vi kan ikke dele ytterligere detaljer om denne operasjonen, skriver kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg i en epost til NRK.

Det er uavklart hva det hele har kostet Norge så langt, og ytterligere betydelige kostnader vil påløpe når søstrene og deres barn skal tas hånd om av det norske samfunnet i årene fremover.

Les også: 

Den eldste av de IS-siktede søstrene er fengslet i fire uker

 

Bestill fra Document:

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.