Advokatene Geir Lippestad og Hilde Firman Fjellså representerer hver sin av de to to terrortiltalte søstrene.  Foto: Alf Simensen / NTB

De to terrorsiktede søstrene fra Bærum vil torsdag bli framstilt i retten for videre fengsling. Selv vil de begjære seg løslatt.

Etter å ha sittet fire uker i varetekt, har de to terrorsiktede, såkalte IS- søstrene fra Bærum fått nok. Nå vil de motsette seg videre fengsling, ved møtet i Oslo tingrett torsdag morgen.

NTB-Peter Tálos skriver om saken.

– Min klient mener det ikke er grunnlag når gjelder skjellig grunn til mistanke eller bevisforspillelse, sier advokat Hilde Firmann Fjellså til NTB.

Mens hennes kollega advokat Geir Lippestad er forsvarer for den eldste av søstrene, er Fjellså forsvarer for den yngste. De to søstrene ble for en måned siden hentet ut fra al-Roj-leiren i Syria. De hadde tilbrakt de siste ti årene i det borgerkrigsherjede landet.

Siktet for IS-deltakelse

Begge kvinnene var i tenårene da de i 2013 reiste fra Norge, men er nå siktet for deltakelse i terrororganisasjonen Den islamske stat (IS).

Det skal ha vært av hensyn til barna at søstrene ville reise tilbake til Norge.

Begge har nektet straffskyld etter siktelsen, og sagt at de ikke har gjort som var ulovlig under den tiden de befant seg Syria. De mener selv at de gjorde husarbeid og tok seg av barn, mens tiltalen peker på at de har vært en del av terrorgruppen IS.

At de i første omgang godtok varetekt ble forklart med at de hadde forståelse for politiets behov for å undersøke saken. Etter fire uker i fengsel er det derimot slutt på denne forståelsen. Nå vil de ut i hverdagen i Norge igjen.

Ber om fire nye uker

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har siktet begge kvinnene for å ha gjort seg skyldig i lovens bestemmelse om deltakelse i en terrororganisasjon. PST har varslet krav om fire nye uker i varetekt med de samme restriksjonene som tidligere.

– Kravet om løslatelse bunner i at vi mener vilkårene for fengsling må være oppfylt og uansett hvor godt tilrettelagt det er gjort, så er det også en del restriksjoner som de motsetter seg, sier Hilde Frimann Fjellså.

Etter at de kom tilbake til Norge for fire uker siden har kvinnene sittet fengslet med brev- og besøkskontroll, medieforbud og delvis isolasjon ved at de to søstrene ikke har hatt mulighet til å kommunisere med hverandre. De skulle imidlertid få treffe barna mens de satt fengslet.

Les også: 

NRK: IS-siktede søstre ble hentet ut med amerikansk helikopter

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.