Sakset/Fra hofta

En kvinne fra Baghouz holder et spebarn og er med et større barn 1. mars. Foto: Rodi Said/Reuters/Scanpix

Røde Kors sier de kan bringe IS-krigerne, deres koner og barn til landene de er borgere av, hvis det foreligger en avtale med myndighetene.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) sier at de kan hjelpe med å sende tilbake IS-krigere og deres familier hvis det foreligger avtaler med hjemlandet.

– Dette er et av de mest komplekse spørsmålene, ikke bare fra et humanitært perspektiv, men også om landene vil ha sine statsborgere tilbake, sier ICRCs Robert Mardini til AP.

Mange vestlige land, som Norge, sier IS-krigerne/konene prinsipielt har rett til å vende tilbake, men at de ikke vil legge to pinner i kors for at det skal skje.

Aftenposten dekker den humanitære siden av IS-krigerne og de siviles flukt fra Baghouz og overgivelse, men berører hverken sikkerhetssituasjonen ved hjemvending eller spørsmålet om hvilke forbrytelser de har deltatt i.

De evakueres fra IS-kalifatet. Søvnløse, sultne og kalde kommer de til en leir som kollapser.
Skepsisen i europeiske land er stor for å si det mildt. De vet hva IS har stått for, og de kapitulerer ikke.

Som Aftenposten selv skriver: De bruker sivile – kvinner og barn – som skjold mot SDF og allierte.

Det er disse som Røde Kors og Aftenposten mener fortjener å bli hentet hjem.

– Rapportene om at sivile brukes som levende skjold, er svært bekymringsfulle, sier Carl Morten Ødegaard på telefon fra Damaskus.

Han er landansvarlig for Norges Røde Kors i Syria.

Mange av kvinnene og barna som kjøres ut på lasteplan, blir fraktet til Al-Hol-leiren lenger nordøst i Syria. IS-krigere blir satt i interneringsleirer.

Representanten for Norges Røde Kors befinner seg i Damaskus. Det ville vært interessant å vite om han har vært i Al-Hol-leiren eller noen av de andre. Større presisjon øker troverdigheten.

– Dette er folk som har levd under veldig vanskelige forhold i flere år. De kommer med ingenting, mange er sterkt traumatisert og ved dårlig helse. En del er sårede eller invalide. Og en stor andel av dem som kommer, er kvinner og barn, sier Ødegaard i Norges Røde Kors.

Robert Mardini i den internasjonale Røde Kors-komiteen i New York beskriver tilbudet i leiren som på randen av kollaps som følge av strømmen av sivile og IS-krigere fra IS-områder.

– Situasjonen er overveldende, sier han til Associated Press.

Men hvorfor har de levd under vanskelige forhold? Er det ikke fordi de har levd i en terrorstat? Det har ikke barna noen skyld i, men de voksne kan ikke løpe fra ansvar.

I stedet forvandler Røde Kors og norske medier det til et humanitært spørsmål.

Det er for enkelt.