Canada innstiller støtten til FNs hjelpeorganisasjon for palestinere, UNRWA, grunnet mistanke om at ansatte deltok i 7. oktober. Det amerikanske utenriksdepartement suspenderte støtten fredag.

Opplysningene om at FN-ansatte deltok i angrepene 7. oktober granskes. Skulle de stemme kan det få store konsekvenser for UNRWA, ikke bare økonomisk. Trump innstilte hjelpen, men den ble gjenopptatt med Biden.

UNRWA har arbeidet på Vestbredden og Gaza i årtier. Det er blitt tette bånd mellom befolkning, myndigheter og FN-ansatte. Det er også tette bånd mellom vestlige medier og palestinere. Det er allerede påvist at stringere for vestlige medier fotograferte Hamas-krigere da de bortførte gisler 7. oktober.

En faktor som overses er at Israel finner materiale som kaster lys over samarbeidet mellom FN og vestlige organisasjoner og Hamas.

Spørsmålet er om State Department har suspendert bistanden for å komme kritikk i forkjøpet eller om israelerne har lagt frem kompromitterende bevis.

Hva vil Norge gjøre hvis det viser seg at UNRWA-ansatte har deltatt i grusomhetene?

De store hjelpeorganisasjonene er blitt mektige institusjoner med ledere som utøver stor makt. De er blitt en stat i staten.

I mars 2019 måtte sjefen for UNRWA, Pierre Krähenbühl, gå av etter at en intern rapport fastslo at det under hans fem år hadde forekommet  upassende seksuelle forbindelser, nepotisme og andre former for maktmisbruk.

Det forhindrer ikke Krähenbühl fra å bli ny leder av ICRC, Den internasjonale Røde Kors-komiteen.

Trump mente UNRWA var blitt en hindring for løsning av det palestinske flyktningproblemet og stanset derfor støtte. Da steppet bl.a. Norge inn.

UNRWA har ansvaret for å bistå 5,5 millioner palestinske flyktninger og har et budsjett på 1,2 milliarder dollar. Det skal dekke utdanning, helse, mat og andre tjenester til palestinske flyktninger på Vestbredden, Gazastripen, i Jordan, Syria og Libanon.

«Flyktningene» utgjør en politisk pressgruppe. To forsøk på fredsavtaler mislyktes fordi Arafat krevde at de måtte få rett til vende tilbake til forfedrenes hjem i Israel.

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.