Aisha Shezadi Kausar, som dro til Syria for å slutte seg til IS, ber igjen norske myndigheter om å hente henne «hjem». Hun setter sin lit til Støres regjering.

– Nå vil en langt mer moderat versjon av meg vende hjem, bedyrer Shezadi Kausar overfor NRK.

Til NRK sier Shezadi Kausar at hun angrer på det hun har gjort. Før hun dro til Syria i 2014, kjempet hun for retten til å gå med niqab i Norge. Hun reiste også på turné til videregående skoler i regi av Foreningen Les! for å propagandere for niqab under tittelen «Du, jeg og niqab» Utilslørt. Muslimske råtekster.

Hun reiste i 2014 til Syria for å slutte seg til IS, men sier nå at hun tar avstand fra ekstremistgruppens ideologi.

– Når det gjelder IS’ ideologi, må jeg bare helt tydelig si fra om at den tar jeg avstand fra.

Shezadi Kausar bad allerede i 2018 om hjelp til å komme til Norge, men sa året etter at hun angret på det håndskrevne brevet hun hadde sendt til norsk UD.

Men så ombestemte hun seg igjen, og i mai i år henvendte hun seg på nytt til norske myndigheter. Til Aftenposten sa hun at hun hadde rettet en formell anmodning til Utenriksdepartementet om hjelp til å komme hjem.

Shezadi Kausar sier at hun ønsker å reise hjem på grunn av sin sønn på fem år, som hun bor sammen med i Roj-leiren i Syria. Hun håper nå at Støres nye regjering vil hjelpe henne hjem.

– Jeg ser at norske myndigheter, gang på gang, påpeker at de ikke har noe som helst ansvar for oss. Men jeg håper at med den nye regjeringen vil dette forandre seg, sier Kausar.

Listhaug: – Terroristen Aisha Shezadi har frekkhet til å be Norge om hjelp

I august ble det kjent at Aisha Shezadi Kausar og tre andre norske kvinner som har reist til Syria, er siktet for å ha sluttet seg til terrororganisasjonen IS.

Shezadi Kausar sier til NRK at hun er forberedt på rettssak og eventuell fengselsstraff.

I mai ble Sumaira Ghafoor (også kjent som IS-kvinnen) dømt til 3,5 års fengsel for terror av Oslo tingrett. Dommen er anket.

Nylig har både Danmark og Sverige «hentet hjem» flere mødre og barn.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.