Den sladdede nikab-kvinnen vil skrev om lørdag er altså Aisha Shezadi. Hun vil nå «hjem» til Norge.

«Den norske IS-kvinnen Aisha Shezadi har søkt UD om bistand til å bli hentet hjem fra Syria», skriver Klassekampen. NTB vil ikke være dårligere i sin sitatsak: «Norsk syriafarer vil hjem til Norge»

Hva er det de tenker på? Er det registrerbar aktivitet i hodene på disse journalistene i det hele tatt?

«Norsk»..?

Faktum er at det er like naturlig å kalle Aisha Shezadi «norsk» som å hevde at dyphavsmarulken er et landdyr.

Dyphavsmarulken, også kalt «sjødjevelen». Foto: Monterey Bay Aquarium Research Institute

«Du, jeg og niqab»

Dette er kvinnen som skrev teksten «Du, jeg og niqab» i antologien «Utilslørt. Muslimske råtekster». Hun har deltatt i den offentlige debatten om radikal islam i Norge med sine outrerte synspunker.

Islamisten og IS-tilhengeren Aisha Shezadi (26), som er født og oppvokst i Bærum, fikk skandaløst nok dra på foredragsturne til norske skoler for å snakke om islam (fra innsiden av nikaben sin) for norske skoleelever i 2011 – sponset av Foreningen !Les og Norsk faglitterære forfatter- og oversetterforening.

Shezadi ble stadig mer ekstrem. Hun knyttet seg til organisasjonen Islam Net og giftet seg med den kjente islamisten Arfan Bhatti. Høsten 2014 dro hun til Syria for å tilslutte seg IS og leve i deres såkalte kalifat.

Etter at Bhatti skilte seg fra Shezadi, ble hun gift med det norsk-chilenske IS-medlemmet Bastian Vasquez i Syria. I boka «To søstre» skriver forfatter Åsne Seierstad at Vasquez skal ha forårsaket dødsfallet til sønnen til Bhatti og Shezadi, og at Vasquez ble henrettet av IS som straff.

Skrøt av livet i «kalifatet»

På Facebook skrøt Shezadi om livet i det såkalte «kalifatet», meldte VG høsten 2015. Vi vet hvordan det gikk: I dag er IS fordrevet fra nesten hele området de kontrollerte.

Det er Klassekampen som sent søndag kveld melder at syriafareren Aisha Shezadi (26) ber Utenriksdepartementet om hjelp til å komme «hjem til Norge».

I et håndskrevet brev levert til Utenriksdepartementet forteller kvinnen at hun befinner seg i en flyktningleir nordøst i Syria, og at hun «frykter å bli tvangssendt tilbake til» Den islamske staten (IS).

Det er de norske aktivistene Erling Folkvord og Johan Petter Andresen fra organisasjonen Solidaritet med Kurdistan som har overlevert brevet.

– Entusiastisk støttespiller for IS

Folkvord og Andresen møtte Shezadi tidligere i mai. De to satt igjen med et klart inntrykk av at hun fremdeles forsvarer IS, og at hun ikke angrer. Shezadi går fremdeles med nikab, ifølge de to.

– Framsto hun som angrende på noe vis?

– Hun framsto for meg som en entusiastisk støttespiller for IS, sier Folkvord.

«Norge må ta ansvar»

Både Folkvord og Andresen mener likevel at Norge må bistå Shezadi:

– Leiren er ikke et blivende sted for noen, og myndighetene i Nord-Syria ønsker heller ikke å beholde utenlandske statsborgere der. Her må Norge ta ansvar, fastslår Folkvord.

Hvorfor, Folkvord? Hvorfor «må Norge ta ansvar» for et menneske som med slik nidkjær grundighet har avvist absolutt alt Norge står for?

Hvorfor?

UD: – Påtar seg et stort personlig ansvar

Til Klassekampen uttaler pressetalsperson for UD, Guri Solberg, på generelt grunnlag at «utenrikstjenesten har svært begrensede muligheter for å yte noen form for bistand til norske borgere som reiser inn eller oppholder seg i Syria», og at «norske borgere som reiser til land i strid med UDs reiseråd påtar seg et stort personlig ansvar», siden «mulighetene til å gi konsulær bistand i disse landene er svært begrenset».

Selv en banal selvfølgelighet som dette blir som et pust av frisk luft etter å ha lidd seg gjennom norske aktivister og norske pressefolk (hva er forskjellen, egentlig?) sin bisarre fremstilling av en «norsk» kvinne som vil «hjem til Norge».