Stortingspolitiker Abid Raja (V) mener barna til IS-krigere må hentes hjem. 

Stortingspolitiker Abid Raja (V) mener barn av IS-krigere må hentes «hjem». Det ønsker ikke Frps innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim.

Raja sier til Klassekampen at han «synes det er helt umulig å ha noe sympati for norske borgere som har deltatt i den massemorderske og kaldblodige organisasjonen IS».

– Men norske myndigheter har lik plikt til å hjelpe norske statsborgere. Det prinsippet kan man ikke uthule basert på hvem man liker og ikke liker, sier Raja, som legger til at han er spesielt opptatt av alle de europeiske barna som har blitt tatt med eller er født inn i IS’ kalifat.

– Jeg har null sympati med norske fremmedkrigere, men jeg har all sympati med disse barna. De har ikke gjort noe galt, sier han.

Mandag ble det kjent at den norske syriafareren Aisha Shezadi (26) fra Bærum har bedt Utenriksdepartementet om hjelp til å komme «hjem til Norge». Helgheim mener Shezadi kan skylde seg selv.

– Jeg tror verken det er mulig å få til, eller at det bør være en prioritet, sier Helgheim og svarer nei på spørsmålet om han er enig med Venstres Raja.

– Det er selvfølgelig veldig trist, og jeg skulle ønske det ikke var sånn. Men dessverre er dette foreldre som ikke tar ansvar, og setter barna sine i forferdelige situasjoner på grunn av en forskrudd overbevisning de selv har, sier Helgheim.

Tirsdag reiser Raja til Sarajevo som Norges delegat i et toppmøte til antiterrorgruppa til Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (Osse).

Der skal de europeiske fremmedkrigerne og framtida til barna deres, diskuteres.

Man regner med at minst 5000 europeiske statsborgere de siste årene har reist til Syria og Irak for å tilslutte seg IS.

De cirka 30 norske fremmedkrigerne som PST antar fremdeles befinner seg i Syria og Irak, skal ha rundt 20 barn.

Totalt kan det være snakk om 2.000 «europeiske» IS-barn, sier Raja.