Abid Raja foran det franske parlamentet. Privat foto

Abid Raja (V) sier at norske myndigheter snarest må hente «hjem» de såkalte IS-barna – av hensyn til Norges sikkerhet.

Raja avviser at dette handler om hans egen innvandrerbakgrunn.

– Det er i Norges beste interesse å få disse barna hjem. Det handler ikke om at jeg er brun og vil hjelpe brune barn der nede. Det handler om å sikre tryggheten i Norge, sier han til Dagbladet.

Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) oppgir at rundt 40 barn med norsk tilknytning er født i eller tatt med til det såkalte islamske kalifatet i Syria og Irak.

Raja sier han håper debatten han nå starter kan foregå i dannede former, og understreker at han snakker om barna, ikke foreldrene.

– Voksne skal få sin fortjente straff. Hva gjelder barn må vi alltid ha deres beste for øyet, sier Raja videre.

Raja viser til at Frankrike har hentet «hjem» 86 IS-barn. Rundt 500 barn med fransk tilknytning dro til, eller ble født i, IS-kalifatet. Han mener Norge må lære av Frankrike.

Ifølge franske myndigheter går det «forholdsvis bra» med to tredjedeler av de 86 IS-barna.

Abid Raja mener det er viktig at barna hentes «hjem» mens de ennå er små; før de får våpentrening, blir hjernevasket og observerer grove krigshandlinger. Han tror barna som kommer «hjem» er traumatisert og i noen tilfeller radikalisert.

– Dette handler ikke bare om etikk og moral, men om sikkerhet.

Raja understreker at barna ikke har gjort noe galt.

– Jeg er bekymret hva framtida bringer for Norge dersom ikke forbereder oss bedre på å ta imot disse barna. Vi må involvere fagmiljøer som psykiatri og kriminologi, og vi må gå til verks med en innsatsplan på tvers av departementer for å avradikalisere, sier Raja.

Jon Engen-Helgheim (Frp) er uenig med Raja.

– Norge kan ikke dra rundt i verden og bare hente barn. Og uansett burde ikke dette være noen prioritert oppgave. Vi må sette norsk sikkerhet først i møte med radikaliserte mennesker, sier Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsperson.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂