Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) mener det ikke er mulig å hente barna til IS-kvinner alene og kaller det «selvskading» å ta familiene hit.

Det er i et intervju med Aftenposten at Amundsen bruker begrepet «selvskading» om det å hente barna og mødrene som har bodd i IS-området til Norge.

– Med det mener jeg at mødrene har sin lojalitet til radikal islam. Det samme kan gjelde for mindreårige, mange er lært opp og trent av IS. De er potensielle terrorister. Det er et problem PST får på sine hender og de har nok utfordringer, sier Amundsen til NTB.

På spørsmål om hvordan han ser på muligheten for å hente barn uten mødrene fra flyktningleirer i Syria og Irak, svarer han:

– Det er helt uaktuelt å hente personer til Norge.

– Konstruert

Hans partifelle Silje Hjemdal, som er familiepolitisk talsperson, sier hun er åpen for å diskutere om barn kan hentes til Norge, men forutsetningen er at foreldrene samtykker til at de kommer uten dem.

– Jeg forstår hennes intensjoner, sier Amundsen.

Men han omtaler det likevel som «en konstruert problemstilling» og anser det som umulig å gjennomføre.

– Barna vil bli brukt som ankerbarn. I neste runde kan både mor og far kreve å komme til Norge, deretter hele storfamilien. Det har uoversiktlige og potensielt farlige implikasjoner. Vi må holde hodet kaldt, mener han, og sier hans synspunkt per i dag er partiets linje.

– Er det rom for å diskutere dette innad i Frp?

 Jeg mener vi må stå tydelig på at disse personene skal rettsforfølges og at det er foreldrene som må ta ansvar for ukloke beslutninger de har tatt på vegne av sine barn, sier han.

– Greie forhold

Amundsen mener det trengs et internasjonalt tribunal der blant annet kvinnene som har støttet IS-kalifatet må stilles til ansvar. Overfor NTB medgir han at slike rettsprosesser vil ta lang tid. I mellomtiden mener han det internasjonale samfunnet må avhjelpe situasjonen i Syria og Irak.

– Det beste vi kan gjøre nå er å sørge for greie humanitære forhold i leirene, sier han.

Norge bør ikke prioritere arbeid for å forsøke å slå fast hvem som har tilknytning til Norge, ifølge Amundsen.

Dette er imidlertid noe utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) har omtalt som særlig viktig. I helgen opplyste hun at Norge samarbeider tett med tolv europeiske land i jakten på mulige løsninger, men sto fast på regjeringens linje om at det ikke er aktuelt å hente noen fra leirene slik situasjonen er nå.

Amundsen advarer Søreide mot å gjøre noe «dramatisk annerledes».

– Vi er flere partier som sitter i regjering. Frp har en tydelig holdning til dette. Det skal tas hensyn til, sier han.

Raja sammenligner med Kongo-saken

Men også KrF og Venstre har sterke synspunkter og krever at regjeringen griper inn for å hjelpe barna vekk fra de kummerlige forholdene i flyktningleirene.

– Jeg håper det snart vil være mulig for regjeringen å si at, ja, dette er vanskelig, men ja, vi vil forsøke likevel å hjelpe disse barna hjem. Det er det eneste valget som vil tåle historiens dom, skriver parlamentarisk nestleder Abid Raja i et innlegg i VG onsdag.

Han viser til innsatsen norske myndigheter la ned for å hjelpe leiesoldatene Joshua French og Tjostolv Moland da de satt fengslet i Kongo.

– Har vi to standarder for å hjelpe norske borgere i utlandet? Ser vi det som viktigere å hjelpe to etnisk norske menn som har blitt dømt for drap i Kongo, enn å hjelpe førti norske barn med brune foreldre som har blitt utsatt for noe av det verste et barn kan utsettes for, mot sin vilje? spør han.

Forhåndsbestill Oriana Fallacis bok her

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂