Mens mediene aldri synes å få nok av humanitær vinkling på IS-kvinnene og deres skjebne, er de merkelig lite opptatt av deres rolle i kalifatet. Kvinnenes egne ord om at de var hjemmeværende får stort sett stå uimotsagt.

Nå har The Telegraph snakket med vitner som kan fortelle at en av mest omtaltene IS-kvinnene, Shamima Begum, aktivt inngikk i den kvinnelige politistyrken som terroriserte sivilbefolkningen.

Shamima Begum, the Bethnal Green schoolgirl, served in the Islamic State’s “morality police” and also tried to recruit other young women to join the jihadist group, well-placed sources have told The Telegraph.

She was allowed to carry a Kalashnikov rifle and earned a reputation as a strict “enforcer” of Isil’s laws, such as dress codes for women, sources claimed.

Shamima Begum was cruel enforcer in Isil’s morality police, say Syrian witnesses

Begum dro til en treningsleir for IS-kvinner som ville delta aktivt, etter at hun giftet seg med den nederlandske krigeren Yago Riedijk.

According to the activists she then enrolled in al-Tala’ia camp just south of the Euphrates River in Raqqa province, where she stayed for three months receiving “military and religious training.”

After that, she, Amira Abase and Kadiza Sultana, are said to have graduated to the Khansaa Battalion, a notorious all-female “police squad” which had other British members in its ranks, including Muslim convert Sally Jones.

Miss Begum is then alleged to have worked for several months in al-Hisba, Isil’s religious enforcement unit. Most of the women in the Hisba took up roles on a voluntary basis and the position gave them an elevated status within the “caliphate”.

“There were lots of young European women in the Hisba,” Aghiad al-Kheder, an activist from Deir Ezzor who founded Sound and Picture, told The Telegraph. “Some of them were very harsh and the local population became very scared.”

 

Dette er de kvinnene mediene ukritisk gjør til ofre.

Aftenposten gjenga et intervju BBC-journalisten Quentin Sommerville hadde med Riedijk. I en situasjon der statsministeren på New Zealand ikke vil ta Christchurch-terroristens navn i sin munn, for ikke å gi ham status, renner vestlige medier over at human touch-beretninger om IS-farerne. Det skaper akkurat den oppmerksomhet som gir en gruppe status. Mediene virker helt ukritiske.

I intervjuet med BBC sier Riedijk at han vil ta med seg Shamima Begum og parets nyfødte sønn til hjemlandet, og at han innser «privilegiene ved å bo der».

Angeren og beklagelsene tas for god fisk, selv om de åpenbart er «selfserving», sagt for å tjene deres egen sak. Selv de mest banale unnskyldninger gjengis med glatt ansikt.

Han sier til tv-kanalen at han ikke ser noe galt i at han giftet seg med Begum, selv om han forteller at han først vegret seg fordi hun var så ung.

– For å være ærlig: da en venn fortalte meg at det var en jente som var interessert i ekteskap, var jeg først ikke interessert på grunn av alderen hennes. Men jeg godtok tilbudet likevel, sier Riedijk, som da var 23 år gammel.

– Det var hennes valg. Det var hun som ba om en partner.

Mangel på kritikk og slavisk gjengivelse gjør at journalistene krysser grensen og blir mikrofonstativ for krigere som høyst sannsynlig har begått alvorlige forbrytelser.

Selv forbrytelsene gjøres til human touch.

– Jeg forstår at mange har problemer med det jeg har gjort. Jeg må ta ansvar for det jeg gjorde og sone min straff, sier han.

I intervjuet forteller han at han var vitne til steining og så hauger med lik.

Disse likhaugene har Riedijk høyst sannsynlig selv bidratt til.

IS-journalistikken er blitt morbid. I stedet for et kritisk oppgjør med IS-terroren, som har forårsaket mye død og frykt i Europa – se hvordan våre byer ser ut –, gjør mediene oss til deltagere i deres skjebne: Vi skal ha sympati med dem og ønske at de skal komme «hjem».

NGO-ene går foran.

Redd Barna krever at europeiske land straks kommer IS-kvinnene og barna deres til unnsetning.

Kampanjen for IS-familiene begynner å bære frukter. Regjeringen vurderer om de skal la NGO-ene hente kvinner og barn ut.

NTB 13. april

Regjeringen har holdt møter om norske Syria-barn

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide har søkt råd hos regjeringen om Norge bør hente hjem barn av norske statsborgere som sluttet seg til IS i Syria.

Ine Eriksen Søreide (H) har denne uken hatt personlige møter med partigruppene til Høyre, FrP, Venstre og KrF for å få innspill til hvordan regjeringen bør forholde seg til saken, ifølge VG.

Det er blant annet vurdert å undersøke muligheten for å hente barna hjem til Norge, med humanitære organisasjoner som mellomledd, eller å øke den humanitære bistanden til leirene for å få inn medisiner og helsehjelp.

Fire norske kvinner og totalt seks barn sitter internert i leiren Al-Hol i Syria.

Bekymret for barna

Til NRK bekrefter Søreide at regjeringen har diskutert saken.

– Det er helt vanlig at en regjering konsulterer og diskuterer store og vanskelige saker i sine stortingsgrupper. Det har vi selvsagt også gjort i denne saken, sier Søreide til NRK.

Hun sier de jobber med å skaffe oversikt over situasjonen.

– Det er, som statsministeren har sagt, ikke aktuelt å hente hjem fremmedkrigere eller barna slik situasjonen er nå. Men vi er veldig bekymret for barnas situasjon. De opplever ting de ikke burde oppleve, sier Søreide.

Hun sier at Norge er i kontakt med tolv andre europeiske land om saken, i tillegg til humanitære organisasjoner og hjelpeorganisasjoner.

– Det er også for å få vite mer om forholdene i leirene, og for å vurdere om det er noe de kan bistå med dersom det på noe tidspunkt blir aktuelt, sier utenriksministeren.

Raja tror på løsning

Venstres Abid Q. Raja er glad for at Søreide tok kontakt om saken.

– Det er veldig bra at utenriksministeren kom til vårt gruppemøte for å få innspill. Det er betryggende at regjeringen utforsker alle alternativer for hvordan man på best mulig måte kan hjelpe disse barna, sier Raja til VG.

I en undersøkelse for Dagbladet svarer 63 prosent av de spurte at Norge bør jobbe aktivt for å hente hjem disse barna.

Raja tror det vil være mulig å få regjeringen til å bli enig om å hente hjem barna, til tross for motstand fra Solberg og FrP-leder Siv Jensen.

– Jeg har stort håp og forventning om at en regjering som Venstre er med i gjør det den kan for å hjelpe disse barna. Det er positivt at UD er fremoverlente for å finne løsninger. Jeg har forståelse for de praktiske utfordringene, men det er viktig å vise politisk vilje, sier Raja.

Det er vanskelig å se for seg en situasjon der FrP kan gå med på at regjeringen henter kvinner og barn til Norge. Abid Raja viser igjen at han bryr seg om egen gruppe, uten hensyn til det norske samfunnets trygghet og verdier. Igjen inntar Venstre-politikeren en posisjon som plasserer ham langt ute på venstre fløy.

Et knippe Aftenposten-saker som har mobilisert empati for IS-barn. Kampanjen skyver barna for seg, men de har vel ikke tenkt å la mødrene være igjen? Dette forbigås ofte.

https://www.aftenposten.no/verden/i/Mg4P15/Redd-Barna-ber-europeiske-land-hente-hjem-IS-kvinner-og-barn

https://www.aftenposten.no/verden/i/G1oG9m/Han-ble-IS-kriger-og-giftet-seg-med-15-aring-Na-vil-ha-ta-med-kone-og-barn-hjem-til-Nederland

https://www.aftenposten.no/verden/i/G1Wvq4/Hun-haper-a-fa-seks-barnebarn-hjem-etter-IS-kalifatets-fall-Alt-star-klart-og-venter-pa-dem

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.