Shamima Begum, som 15 år gammel dro fra Stor­britannia for å slutte seg til den islamske staten (IS), ble fratatt det britiske stats­borger­skapet av Stor­britannias innen­riks­departement i 2019.

I et intervju med BBC i 2019 sa hun at terrorangrepet ved Manchester Arena i mai 2017, hvor 22 personer – for det meste jenter og unge kvinner – ble drept, var rettferdiggjort på grunn av flyangrep mot Syria.

I et intervju med The Times sa hun at hun ikke angret på at hun hadde reist til Syria.

Shamima Begum fortalte fra IS-kalifatet: «Det var mest et normalt liv, sier hun, men av og til var det bomber og greier. Men når jeg så det første avhuggede hodet i en søppelbøtte, så brydde jeg meg ikke det hele tatt.»

En kilde i den britiske regjeringen fortalte at IS-kvinnene, som Shamima Begum, som ble igjen helt til slutt er de mest ekstreme – de er «hardcore».

‘Those who stayed to the end were the hardcore, there is no disputing that. Lots of them went [to the IS stronghold] for a couple of weeks, hated it and came back. Many more left when Raqqa fell over a year ago. But she stayed to the bitter end and now we know why.’

Den britiske statsministeren og innenriksministeren var begge blitt informert av MI6 om at Shamima Begum sydde selvmordsvester til potensielle jihadister. Disse ble sydd slik at bombene ikke kunne bli fjernet uten at detonering skjedde. Shamima Begum skal også ha deltatt i jihadistenes moralpoliti «hisba» og hadde jobbet med rekruttering av andre kvinner. Hun hadde tillatelse til å bære en kalasjnikov i jobben som moralpoliti.

IS-kvinner i Syria. 

Det har vært en lang rettslig drakamp om hvorvidt Begum skulle få lov til å reise tilbake til Storbritannia til rettsaken om statsborgerskapet som hun ble fratatt. Begums advokater anket hele veien til Høyesterett.

Høyesterett fastslo torsdag at Shamima Begum utgjør en stor sikkerhetsrisiko og at hun derfor ikke får komme til Storbritannia.

Shamima Begum er Storbritannias mest profilerte IS-kvinne. Saken setter presedens for rundt 20 andre britiske IS-jihadister med tilsammen 35 barn som fremdeles befinner seg i leire i Syria.

Shamima Begums foreldre er fra Bangladesh.

The Times

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.