Shamima Begum er Storbritannias mest profilerte IS-kvinne. Hun er fratatt britisk statsborgerskap, men Høyesterett skal nå avgjøre hvorvidt hun kan komme til landet for å prøve anken i britisk rett. Skjermbilde.

Britisk høyesterett innleder mandag behandlingen av saken til IS-kvinnen Shamima Begum. Begum tilsluttet seg kalifatet som 15-åring, og mistet sitt britiske statsborgerskap. Nå vil hun hjem til Storbritannia for å anke avgjørelsen, og det er dette Høyesterett skal ta stilling til.

Shamima Begum dro til Syria som 15-åring for å tilslutte seg kalifatet Islamsk Stat. Men da terrorgruppen ble beseiret, havnet hun i en flyktningeleir i Syria, oppsummerer BBC.

Begum har vært Storbritannias mest profilerte IS-kvinne. Hun stilte opp på intervju med BBC fra flyktningeleiren, men appellen om å få komme tilbake til Storbritannia ble ikke hørt. Hun ble derimot fratatt statsborgerskapet. Den britiske regjeringen begrunnet vedtaket med hun også har statsborgerskap i Bangladesh, samt at hun utgjør en fare for rikets sikkerhet.

Nå vil hun reise tilbake til Storbritannia, men fordi Begum utgjør en trussel mot nasjonal sikkerhet, sitter hun fremdeles i leiren.

Høyesterett avgjør hvordan saken hennes skal behandles, og kjennelsen kan få stor betydning for hvordan saker som Begums blir behandlet i fremtiden.

Kjøp Klanen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.