Den britiske innenriksministeren Sajid Javid har i et intervju med ITV sagt at han begrunner fratakelsen av Shamima Begums britiske statsborgerskap med frykt for at hun kunne utføre et terrorangrep hvis hun returnerer til Storbritannia. Han uttalte seg riktignok ikke direkte om hennes tilfelle, men det var klart for alle hvem han mente med «someone».

Javid var også bekymret for risikoen for at returnerende jihadister ville kunne radikalisere andre.

‘Let’s say they are in the UK and they radicalise others and groom others, they carry out a terrorist attack themselves or incite others to do that,’.

‘What about the danger and the risk to the country of that? What about the impact on community cohesion if people come back to the country and use their presence here to try and racialize others? I have to weigh that up too.’

Det vil også bli vanskelig å fremme saker mot jihadistene i en britisk rettssal da det er nær umulig å samle bevismateriale fra en krigssone i Syria.

Hverken Bangladesh, hvor Shamimas foreldre er fra, eller Nederland, hvor hennes konvertitt-ektemann er fra, har sagt at de er interessert i å gi Shamima statsborgerskap. Shamima sier at det er urettferdig mot henne og sønnen og at Sajid Javid burde utvise sympati for henne. Men britiske myndigheters jobb er å sikre at befolkningen er så trygg som mulig for eventuelle terrorangrep og Sajid Javid har flere ganger tidligere understreket dette. Han er ikke i tvil om hvem han burde prioritere i valget mellom jihadister og britisk befolkning.

Allikevel er det to spørsmål som skaper hodebry: Kan Storbritannia gjøre Shamima Begum statsløs? Og hva med den nyfødte sønnen som har et legalt krav på å kunne returnere til Storbritannia? Mange vil påpeke at det vil være inhumant å la ham få komme uten sin mor. Sønnen Jerah har også krav på nederlandsk statsborgerskap.

Daily Mail

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂