Sakset/Fra hofta

IS-brud Shamima Begum gidder ikke engang late som om hun angrer på at hun reise til Syria for å produsere barn for kalifatet. Man venner seg visst til hodeavskjæringer og slikt. Men så ville hun hjem da hun endte opp høygravid i en syrisk flyktningleir. Ikke for sin egen del, men for barnets.

Historiker Tom Holland tvitret at hun kanskje burde ha vurdert å kalle sønnen noe annet enn etter en krigsherre berømt for å «banke møkka ut av vantro», hvis hun ønsket å signalisere at hun returnerte til Storbritannia med fredelige hensikter:

‘If she’d wanted to signal that she was returning to Britain in peace, she might have considered naming her baby after someone other than Abu Ubaidah ibn al-Jarrah, a general from the early days of the Arab conquests chiefly famed for beating the c**p out of infidels.

Shamima synes at folk burde ha sympati for henne og alt hun har vært igjennom. To av barna hun fikk i kalifatet døde. Og den nederlandske konvertitten og jihadisten, Yago Riedijk, hun var gift med forlot henne antakelig for å overgi seg selv. Britene synes det er vanskelig å finne noen sympati når Shamima ikke angrer og sier til mediene at terroren i Storbritannia var en gjengjeldelse for krigen i Syria. Dessuten støtter hun fremdeles kalifatet og jihadistenes sak. Hun var bare en husmor der, sa hun til The Times.

Hennes advokat, Tasnime Akunjee, sier at hun burde betraktes som en soldat fra 1. verdenskrig med granatsjokk. Denne advokaten har også tydeligvis dårlig kulturforståelse, for noe særlig mer fornærmende for britene er det vanskelig å komme på i farten. Det er fremdeles mange som husker bestefedre med granatsjokk. Bestefedre som kjempet for fedrelandet. I kontrast til Shamima og de andre jihadistene som overhodet ikke har noen følelser for det landet de ble født i, men som vil «reddes» av det de hatet (og fremdeles hater).

Shamima hverken ser eller høres veldig traumatisert ut, sa programleder Richard Madeley på «Good morning Britain» hvor advokaten Tasnime Akunjee deltok. Madeley hadde selv en bestefar som slet med posttraumatisk stress etter 1. verdenskrig.

Denne utvekslingen kom etter at advokat Akunjee sa at nazister etter krigen hadde fått en mer retterferdig behandling enn Shamima. Han anklaget de lokale myndighetene (Tower Hamlets i London), politiet og til og med skolen hennes for at de lot henne reise til Syria i det hele tatt. Men ikke foreldrene. De er som alltid helt uskyldige når barna går fra «moderat» islam til å følge koranens bokstav.

‘The Nazis had the Nuremberg trials. They were given due process. This girl was a victim when she went out there at 15 years old. Our politicians are saying that he should be denied protections and due process that would have been granted to Nazis.’

Enkelte vil avfeie Shamima og hennes like som protesterende og demonstrerende tenåringsjenter. Men det er forskjell på litt piercing, tatoveringer og grønt hår og å stikke av for å bli jihadistfrue i en annen verdensdel.

Daily Mail   The Times

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.