Manchester-politiet har frigitt bilder av Salman Abedi minutter før han detonerte bomben han bar i ryggsekken. 22 mennesker ble drept og 113 såret.

Abedi er moderne kledt og ville ikke vekket oppsikt. Han glir i ett med omgivelsene.

He blends in with the crowd with his casual attire: a £65 Hollister body warmer, his best £150 Nike Air Jordan trainers, a black baseball cap, navy jeans with turn-ups.

Politiet har mørklagt menneskene omkring Abedi og opplyser ikke hvor bildet ble tatt. Kanskje i heisen fra Victoria Station og direkte opp i foajeen på Manchester Arena.

En avslørende detalj: Abedi har hånden i lommen på boblevesten. Trolig holder han på utløsermekanismen. Han skal snart trykke på knappen som utløser bomben av tricyclic acetone peroxide. Sekken er fylt med skruer og muttere som snart skal kutte mennesker i stykker. Abedi ser helt uanfektet ut.

 Abedi var på et stort party for bare 18 måneder siden der han drakk vodka med Red Bull, danset og moret seg hele natten, skriver the Sun. Han er ikke den første jihadisten som har forsynt seg med livets gleder. Det gjør det vanskelig å oppdage hva personen egentlig holder på med. Parametre på radikalisering svikter.

“It’s mad — one day he’s on the razz with all of his mates then he becomes this monster.”

Spørsmålet er om det er riktig å se på Abedi som et monster. Er ikke det å bruke et ord som gjør at man slipper å forholde seg til at 23.000 personer i Storbritannia deler noe av de samme verdiene som Abedi.

Amerikanerne skal ha advart britene mot Abedi i januar. Det kan forklare hvorfor britene ble så opprørt over at amerikanerne lekket navnet hans uten å spørre britene. Kanskje det var et element av «told you so» i amerikanernes lekkasje?

Last night it was claimed the FBI warned MI5 in January that Abedi’s cell was planning an attack.

A source told the Mail on Sunday: “It was thought at the time that Abedi was planning to assassinate a political figure.

But nothing came of this investigation and he slipped down the pecking order of targets.”

US security officials became so concerned with Abedi’s cell they dubbed it “Manchestan” in briefings with British intelligence.

Britene har mye annet de må svare for: Det er kommet frem at Abedi fikk et studentlån på over 70.000 kroner uten å ha den obligatoriske progresjon i utdannelsen.

Abedi is said to have part-funded his attack with benefits and a student loan.

He was handed at least £7,000 after starting a business degree at Salford University in 2015.

He got a similar amount for 2016 even though he had dropped out by then.

Britiske skattebetalere finansierer selvmordsbombere som sprenger deres barn i lufta. Hvor lenge skal det offentlige fortsette å finansiere samfunnets fiender?

Mønsteret er det samme som ved andre terroraksjoner: De levde på offentlige midler.

Manchesterpolitiet har 1.000 på saken. Det er sendt spesialpoliti til Costa del Sol for å bevokte britiske turister.

Den yngre broren Hashem skal ha innrømmet at det var han som kjøpte inn ingrediensene til bomben, men han sitter arrestert i Libya og britisk politi skal så langt ha blitt nektet å avhøre ham. Hashem skal også ha leid leiligheten som Salman benyttet da han kom tilbake fra Libya 18. mai, via Tyrkia og Tyskland. Dette var en korttidsleilighet til 75  pound natten.

Motivet Hashem oppgir virker plausibelt:

The 20-year-old is said to have told interrogators that he and his brother supported Islamic State, and claimed that the attack was carried out in revenge for the conflicts in Syria and Iraq.

Det er det de sier og kommer til å si. De skyldiges forsvarsadvokater vil påberope seg krigens rett, slik den franske advokaten Jacques Verges gjorde i forsvaret av Klaus Barbie. Han relativiserte Barbies forbrytelser; Var det Barbie gjorde noe verre enn det franskmenn gjorde i Indokina? Venstresiden har argumentert langs disse relativiserende linjene i årtier.

Britene vil garantert kreve Hashem utlevert. Hvordan vil en rettssak i Storbritannia arte seg?

The brothers left Britain to visit their parents in Libya after stockpiling the bomb parts, before Abedi returned to carry out his deadly mission. It was also claimed Hashem planned to carry out an attack in the capital Tripoli.

Foreldrene til Salman flyttet tilbake til Libya i 2011, etter Gaddafis fall. Moren er atomfysiker. En venn av foreldrene forteller at faren kom og spurte om vennen villle ta med seg en pakke til Manchester. Dette var i april. Vennen avslo, han hadde så mye bagasje allerede. Han er glad for den beslutningen, ellers ville han trolig blitt involvert.

Abedi hadde motivet – sympatien med IS og et ønske om hevn. En utløsende faktor kan være knivstikkingen og drapet på enn venn Abdul Wahab Hafidah, som ble drept i et bandeoppgjør i mai i fjor. Salman mente det var en hatforbrytelse.

Disse fikk unngjelde:

ARENA SCROLL OF VICTIMS.jpg

 

 

Daily Mail

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂