Nytt

Theresa May sa grunnen til at trusselnivået ble hevet til «kritisk» var at man har funnet ut at Salman Abedi ikke handlet alene. Han er del av et nettverk, sa statsministeren.

Abedi var bekjent av en kjent IS-rekruttør i Manchester, forteller Nigel Farage til Fox News. Han finner det ubegripelig og utilgivelig at Salman Abedi var kjent av sikkerhetsmyndighetene og likevel fikk beholde passet. – Hvorfor tar de ikke passet fra de 3.500 som står på listen over farlige personer, spurte Farage.

Han fant det også utrolig at navnet på Manchester-selvmordsbomberen kom fra amerikanerne og at fransk etterretning kom med opplysningen om at han ikke bare har vært i Libya, men også i Syria.

Rett etter bomben undret etterforskere seg over profesjonaliteten ved angrepet, herunder produksjonen av bomben. Når man vet at Abedi har vært i Libya og Syria er ikke dette så rart.

Telegraphs oppramsing av hva vi vet om Manchester-terroren forteller med all tydelighet hvorfor terroren kunne finne sted og at det vil bli flere angrep:

Innenforskap:

Abedi born in Manchester and grew up in tight-knit Libyan community that was known for its strong opposition to Colonel Muammar Gaddafi’s regime.

TV-selskapene liker å snakke om radikalisering på nett, men unngår å nevne moskeene. Det sosiale er viktig:

He had become radicalised recently – it is not entirely clear when – and had worshipped at a local mosque that has, in the past, been accused of fundraising for jihadists.

Abedis bror er arrestert. Imamen sier broren viste ham åpent hat da han advarte mot IS, men ble brødrende rapportert til myndighetene?

Abedi’s older brother Ismail had been a tutor at Didsbury mosque’s Koran school. The imam last night said that Salman Abedi, who wore Islamic dress, had shown him “the face of hate” when he gave a talk warning on the dangers of so-called Islamic State.

Europeiske myndigheter gir rutinemessig asyl til islamister som flykter fra repressive regimer som Gaddafis. Men hvordan kan man insistere på deres asylrett når de utgjør en fare for samfunnene de får slå seg ned i? Denne diskusjonen ønsker heller ikke mediene å delta i.

His mother, Samia Tabbal, 50, and father, Ramadan Abedi, a security officer, were both born in Tripoli but appear to have emigrated to London before moving to the Whalley Range area of south Manchester where they had lived for at least a decade.

Abedi went to school locally and then on to Salford University in 2014 where he studied business management before dropping out. His trips to Libya, where it is thought his parents returned in 2011 following Gaddafi’s overthrow, are now subject to scrutiny including links to jihadists.

A group of Gaddafi dissidents, who were members of the outlawed Libyan Islamic Fighting Group (LIFG), lived within close proximity to Abedi in Whalley Range.
Storbritannia har hatt lang varslingstid, men tydeligvis ikke foretatt seg noe.

Among them was Abd al-Baset Azzouz, a father-of-four from Manchester, who left Britain to run a terrorist network in Libya overseen by Ayman al-Zawahiri, Osama bin Laden’s successor as leader of al-Qaeda.

Azzouz, 48, an expert bomb-maker, was accused of running an al-Qaeda network in eastern Libya. The Telegraph reported in 2014 that Azzouz had 200 to 300 militants under his control and was an expert in bomb-making.

Her må myndighetene ha lukket øynene. Denne informasjonen får Telegraph ut, den må altså ha vært noe politiet har vært klar over. Det som mangler er politisk vilje til å gjøre noe. Vi husker alle hvordan Molenbeek var rene laboratorium for jihad i hjertet av Brussel. Same Story.

Hva gjør man med løgnene og forstillelsen? Det heter så fint at vi må skille mellom mainstream-islam og ekstremistene. Men hvor ligger deres lojalitet?

Another member of the Libyan community in Manchester, Salah Aboaoba told Channel 4 news in 2011 that he had been fund raising for LIFG while in the city. Aboaoba had claimed he had raised funds at Didsbury mosque, the same mosque attended by Abedi. The mosque at the time vehemently denied the claim. “This is the first time I’ve heard of the LIFG. I do not know Salah,” a mosque spokesman said at the time.

Kanskje imamen var redd?

Salman visited the mosque on a number of occasions to pray, but the imam insisted “he was not my friend, he is not close. I could understand that he was not happy with me because I did combat Isis in that Friday sermon sometimes”.

The imam added: “When he passed by me, we Muslims greet each other and you know he is not happy with me if he doesn’t greet you.”
Naboene registrer at Salman Abedi (23) radikaliseres, men gjør ikke noe selv om han står og roper bønnerop midt i gaten:

At the Abedi family home in Elsmore Road, a non-descript red-brick terrace, neighbours told how Abedi had become increasingly devout and withdrawn.

Lina Ahmed, 21, said: “They are a Libyan family and they have been acting strangely. A couple of months ago he [Salman] was chanting the first kalma [Islamic prayer] really loudly in the street. He was chanting in Arabic.

“He was saying ‘There is only one God and the prophet Mohammed is his messenger’.’

Foreldrene reiste tilbake til Libya i desember. Kun brødrene var igjen. Det hang et irakisk flagg fra huset, naboene trodde det tilhørte et fotballag.

Mr Kinsey said  a huge flag, possibly Iraqi or Libyan, had been hanging from their house. “There was a large Iraqi flag hanging out the window but we never thought anything or it,” added Mr Kinsey, “We thought it was about football or a protest at home or something.”

Muslimer rapporterer ikke på muslimer, og de innfødte som blir igjen i et slikt strøk har ikke forutsetninger for å forstå hva som foregår.

Artikkelen oppsummerer hvorfor Abedi kunne gjennomføre angrepet mandag og hvorfor Robert Gates kan si at det blir flere:

“I think sadly, Manchester will be a harbinger of more activities in the West,” Mr. Gates said, speaking Tuesday at a conference on Qatar and the Muslim Brotherhood put on by the Washington, D.C., think-tank the Foundation for Defense of Democracies.

http://www.telegraph.co.uk/news/2017/05/24/everything-know-salman-abedi-named-manchester-suicide-bomber/