Britisk fremmedkriger Shamina Begum (24) tapte ankesaken om britisk statsborgerskap, skriver NRK i en kort notis:

– Hun ble fratatt statsborgerskapet etter at hun vervet seg til IS og reiste til Syria som 15-åring. Begums advokater har hevdet i retten at hun ble utsatt for menneskesmugling.

Document har skrevet om Shamima Begum flere ganger, og i 2019 skrev Hanne Tolg at britisk høyesterett avviser innreise for Storbritannias mest profilerte IS-kvinne:

– Shamima Begum, som 15 år gammel dro fra Stor­britannia for å slutte seg til den islamske staten (IS), ble fratatt det britiske stats­borger­skapet av Stor­britannias innen­riks­departement i 2019.

– I et intervju med BBC i 2019 sa hun at terrorangrepet ved Manchester Arena i mai 2017, hvor 22 personer – for det meste jenter og unge kvinner – ble drept, var rettferdiggjort på grunn av flyangrep mot Syria.

Begums advokater anket saken etter nok et tap i en høring i fjor, skriver BBC. De hevdet at innenriksdepartementets beslutning om å fjerne statsborgerskapet hennes var ulovlig, delvis fordi britiske tjenestemenn ikke klarte å vurdere om hun var et potensielt offer for menneskehandel.

Regjeringen fratok henne statsborgerskapet på grunn av nasjonal sikkerhet i 2019.

Kjennelsen fra tre ankedommere var enstemmig og betyr at 24-åringen må forbli i Syria. Den kan fortsatt utfordres i Høyesterett av Begum og hennes advokater.

Hennes juridiske team uttalte at de ikke kommer til å slutte å kjempe før hun får rettferdighet og før hun er trygt hjemme igjen.

Dommerne avviste imidlertid alle Begums argumenter – en svært betydelig avvisning som kan påvirke hennes evne til å få full anke ved Høyesterett, skriver BBC.

Lady Chief Justice Baroness Carr sa:

– Det kan hevdes at avgjørelsen i Begums sak var hard. Det kan også hevdes at Begum er herre over sin egen skjebne (author of her own misfortune).

– Men det er ikke opp til denne domstolen å være enig eller uenig i noen av synspunktene.

– Vår eneste oppgave er å vurdere om vedtaket om å frata henne statsborgerskapet var ulovlig. Vi har konkludert med at det ikke var det, og klagen avvises.

Kjennelsen representerer en betydelig seier for regjeringen og avverger en potensiell juridisk krise, skriver BBC. Dersom beslutningen var i Begums favør ville innenrikssekretærene i fremtiden måtte balansere hensynet til nasjonal sikkerhet med spørsmål om hvorvidt noen er et offer.

En talskvinne for statsministeren sa at regjeringen alltid ville ta de sterkest mulige tiltakene for å beskytte landets nasjonale sikkerhet, og la til at de aldri tok lett på beslutninger om å fjerne statsborgerskap.

Gareth Peirce, fra Begums juridiske team, sa at Storbritannia var under en moralsk plikt til å ta Begum tilbake, slik andre nasjoner hadde med borgere funnet i Syria.

The ruling represents a substantial victory for the government and averts a potential legal crisis: were the decision to be reversed, home secretaries would in future need to balance national security considerations with questions of whether someone is a victim.

A spokeswoman for the prime minister said the government would «always take the strongest possible action to protect our national security», adding that it never took decisions to remove citizenship lightly.

Gareth Peirce, of Ms Begum’s legal team, said the UK was under a moral duty to take Ms Begum back, as other nations had with citizens found in Syria.

Britisk Høyesterett avviser innreise for IS-kvinnen Shamima Begum

Liberale medier er IS-kvinnenes nyttige idioter

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.