Abid Raja. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix.

Utenriksdepartementet reagerer sterkt på Abid Rajas kampanje for å et sykt barn og IS-moren «hjem» til Norge. UD mener den offentlige debatten har gjort operasjonen farligere.

Flere kilder bekrefter overfor DN (bak mur) at det i Utenriksdepartementets politiske ledelse har bygget seg opp frustrasjon over lengre tid i forbindelse med Abid Rajas opptreden og engasjement i full offentlighet.

– Jeg vil ikke ha på min politiske samvittighet at vi ikke gjorde nok for å hente hjem igjen denne gutten. Dersom eneste mulighet for det er at mor også kommer hjem, så mener jeg vi må gjøre et unntak i denne saken, sa han i august til NRK.

Han gjentok budskapet ved flere anledninger, både overfor andre medier og på egen Twitter-konto.

Det er heller ikke første gang Raja og UD skal ha kommet på kollisjonskurs i en sak med potensielt betydelig nedside for den/de saken gjelder. Han engasjerte seg sommeren 2018 for å få TV 2-reporter Kadafi Zaman løslatt fa pakistansk fengsel, og måten dette ble gjort på avstedkom sterke reaksjoner fra høyt hold i UD.

Mens saken pågikk snakket Raja på telefon med utenriksminister Ine Eriksen Søreide, ifølge DNs kilder. Hun sa at hans utspill gjorde situasjonen farligere.

I følge NRK var det TV 2 som ba Raja om hjelp med saken.

På spørsmål om Raja vil kommentere disse sakene og avisens informasjon, sier Raja til DN at han ikke vil svare på spørsmål om han har fått advarsler fra UD:

– Jeg vil ikke kommentere anonyme kilder, men som leder av OSSEs antiterrorkomité initierte jeg et møte i Frankrike om barn av fremmedkrigere i Syria. Det var de første politiske utspillet som ble gjort i Norge. Det var i februar, i Dagbladet. Jeg sa at Norge burde hente hjem sine barn, og den gang og frem til nå svarte flertallet i regjeringen nei til dette.

– Det er en riktig beslutning. Jeg tror det var viktig at vi fikk den offentlige debatten. Det var ikke bare meg, men også Jonas Gahr Støre, MDG, SV og KrF. Mange partier har ment at man skal hente hjem norske barn, og jeg tror de anonyme kildene får eventuelt komme og argumentere for sitt syn.

Statssekretær Jens Frølich Holte i UD har ingen kommentar til påstandene om Raja.

Imidlertid ble Venstre-leder Trine Skei Grande på NRK-programmet Politisk kvarter onsdag morgen spurt om man i Venstre hadde diskutert den kommende IS-operasjonen.

– Nei. For dette har vært en veldig farlig operasjon, og en veldig vanskelig operasjon. Og jo mer det ble snakket i offentligheten om det, jo farligere var det for både de utrolig flotte folka vi har i norsk UD og i norske tjenester som har vært inne og gjort en veldig vanskelig jobb, svarte Grande.

Hun la til at «den offentlige debatten var både med å øke faren for dem vi ønsket å få ut, og det gjorde det vanskeligere å forhandle».

DN skriver at avisen er kjent med at i toppledelsen i Utenriksdepartementet deler synet Grande fremførte hos NRK.

Abid Raja er norsk politikks løse kanon på dekk og sannsynligvis samtidens farligste stortingspolitiker.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.