Nøkkeloverrekkelse i Kultur- og likestillingsdepartementet mellom Trine Skei Grande og Abid Raja i Oslo fredag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Kulturdepartementet, som nå symboliseres ved regnbueflagget, har mottatt sin nye leder, Abid Raja.

Den avtroppende kulturministeren Trine Skei Grande forklarte hvorfor regnbueflagget er så viktig for den norske kulturen:

– Kultur er en så viktig del av politikken fordi det er med på å forme menneskers frihet, som du og jeg er opptatt av, og det derfor jeg har med dette regnbueflagget. Likestilling handler ikke bare om skeives rettigheter, det handler om det som har vært roten til Venstres eksistens fra tidenes morgen. At mennesker får lov til å uttrykke det de ønsker gjennom kunst og kultur. Det handler om Venstres sjel, sa Grande.

Men det handler altså mer om Venstres sjel (såvidt over sperregrensen) enn om norsk kultur og politikk. Venstre tar gjerne æren for å ha hentet «hjem» den antatt syke gutten fra Syria.

Venstre-leder og kulturminister Trine Skei Grande mener folk kjenner Venstre bedre igjen etter at IS-kvinnen og hennes barn ble hentet hjem til Norge, sier hun.

En tårevåt Raja overtok Kulturdepartementet:

– Jeg er dypt takknemlig for at jeg blir gitt dette privilegiet, til å vise at jeg er god nok for Norge.

Tidligere måtte man ha litt faglig tyngde fra kulturlivet for å få sjefsjobben i departementet, mener jeg å huske. Nå er det nok å være medlem i Venstre, vifte med regnbueflagget eller ha pakistansk bakgrunn og felle noen tårer.

Hvor mye ugagn vil de nye statsrådene rekke å gjøre før nytt valg? Det Venstre som «vi kjenner igjen», kommer neppe til å komme med forslag til å fjerne statsstøtte til muslimske trossamfunn. Hvilken norsk kultur vil Raja kjempe for og heie på?

– Jeg har sagt til han at jobben som minister er å stå og heie og ikke delta i alle øvelsene, som jeg vet han fort ville hatt en tendens til å gjøre, sa Solberg under sine pressekonferanse torsdag.

Raja som heialeder? I sin ungdom deltok han i ran. Og det var selvfølgelig mangel på oppfølging av Barnevernet som gjorde at han ikke kunne styre dette selv:

«Vi fikk ingen oppfølging. Det er en ekstrem situasjon når en ungdom som aldri har gjort noe kriminelt, ender opp med å forsøke å rane en person etter to uker hos Barnevernet»

Men nå skal han styre et helt departement, og han har nok sikkert ambisjoner videre utover det også.

 

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!