Aisha Shezadi Kausar (29) ber Utenriksdepartementet om hjelp til å komme til Norge fra Syria. Shezadi Kausar og sønnen hennes bor i Roj-leiren i Syria.

Aftenpostens reporter Afshin Ismaeli setter tonen fra start i sin nyhetssak om at Aisha Shazadi Kausar «fra Bærum» vil komme «hjem»:

En av vaktene buste inn i teltet der bærumskvinnen og sønnen lå og sov. Femåringen våknet og vekket moren, livredd.

– Med gråtkvalt stemme og tårefulle øyne sa han «Mamma, fort deg og pakk sakene dine, for de har kommet for å ta deg til fengsel!»

Shazadi Kausar bor «i et telt i Roj-leiren i Syria sammen med sønnen», der lever de «under svært kummerlige forhold», forteller Aftenposten.

På offentlig sponset niqab-turné

Aisha Shazadi Kausar vakte oppsikt da hun med offentlig støtte reiste rundt til skoler i Norge og forsvarte bruken av nikab. Turneen var sponset av Norsk faglitterære forfatter- og oversetterforening.

Hun har vært gift både med Norges mest kjente islamist, Arfan Bhatti og Bastian Vasquez. Også den såkalte IS-kvinnen, som ble dømt i Oslo tingrett for to uker siden, har vært gift med Vasquez.

Shazadi Kausar har bedt UD om bistand før, i 2018, men angret seg året etter. Nå har hun ombestemt seg igjen.

– Situasjonen i leiren har forandret seg drastisk det siste året. Omgivelsene er ikke lenger trygge nok så barna kan vokse opp uten å utvikle alvorlige fysiske og psykiske problemer.

– Jeg er ingen trussel

29-åringen reiste til Syria i august 2014, bosatte seg i et område kontrollert av Den islamske staten (IS), og hun ble islamisten Bastian Vasquez’ andre kone. Hun forsøkte forgjeves å flykte til Tyrkia i 2017.

Aisha Shezadi Kausar hevder at hun har forandret seg. Tidligere har hun sagt at hun en periode i Al-Hol-leiren ble enda mer ekstrem. Nå sier hun dette til Aftenposten:

– Jeg er ingen trussel mot noen, hverken mot Norge eller andre.

Hun sier at hun frykter at sønnen skal utvikle «radikale tendenser».

UD har mottatt henvendelse
Utenriksdepartementet bekrefter overfor NTB at de har mottatt en henvendelse, via en tredjepart, fra en norsk borger i Syria om konsulær bistand.

– Av hensyn til taushetsplikten kan vi ikke kommentere ytterligere detaljer, sier kommunikasjonssjef Trude Måseide.

Kvinnen som nylig ble dømt til 3,5 års fengsel for deltakelse i IS er Shezadi Kausars venninne.

Denne kvinnen er den eneste som hittil har blitt «hentet hjem» fra Syria av norske myndigheter. Fire dager etter at hun satte sine bein på norsk jord, trakk Frp seg fra regjeringen i protest.

Redd Barna forventer at UD hjelper Shezadi Kausar og sønnen hennes til Norge umiddelbart.

– Slik at gutten får komme i trygghet og få barndommen sin tilbake, mens mor blir rettsforfulgt her i Norge. Dette er den eneste riktige løsningen for alle de gjenværende norske barna og mødrene, sier direktør for politikk og kommunikasjon Gunvor Knag Fylkesnes i Redd Barna.

Tidligere tirsdag har danske medier erfart at regjeringen i Danmark vil hente tre mødre med dansk statsborgerskap og deres 14 barn fra Syria.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.