Nytt

Ine Eriksen Søreide. Foto: Annika Byrde / NTB scanpix

De norske kvinnene som fortsatt befinner seg i den syriske Al-Hol-leiren, har ikke bedt UD om hjelp til å komme seg ut av leiren sammen med barna sine.

– De gjenværende norske kvinnene som er i leirer i Syria, har ikke bedt norske myndigheter om bistand til å returnere til Norge, skriver utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i et brev til Stortinget.

Hun understreker at hun er «svært bekymret» for barna som befinner seg i syriske leirer.

Norske myndigheter hentet i juni i fjor fem foreldreløse norske barn, som hadde vært i leiren Al-Hol. I tillegg fikk et norsk barn sammen med sin mor og ett søsken forlate leiren og reise til Norge i januar i år. Den siste saken førte til at Frp trakk seg fra regjeringen.

Saken er på nytt aktualisert etter at Redd Barna nylig slo alarm om forholdene i Al-Hol. Sist uke fastslo hjelpeorganisasjonen at åtte barn under fem år døde i løpet av noen få dager i august.

– Barna er norske, uskyldige og må få hjelp. De voksne må stilles for retten, sa SVs Karin Andersen nylig til NTB.

Hun skriver i et spørsmål til Søreide at fire norske kvinner med fire små barn fortsatt sitter i syriske leirer, til tross for at både FN og kurdiske myndigheter har bedt opprinnelsesland ta ansvar for sine borgere.

 

Bestill Kent Andersens store klimabok her!

Les også