Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er skuffet over at de fem største oppdrettsselskapene avlyser møtet med regjeringen fredag. Han håper de vil snu.

– Jeg synes det er dumt og overraskende at selskapene ikke ønsker møtet og heller sender noen som gjør lobbyjobben for dem, sier Vedum til NTB.

Oppdrettsselskapene sender i stedet bransjeorganisasjonene.

– Skatteforslaget berører alle lakseselskapene, sier Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge til E24.

Ystmark bekreftet torsdag ettermiddag at oppdrettsselskapene ikke vil møte finansministeren og fiskeriministeren fredag som planlagt.

Møtet skulle dreie seg om den omstridte grunnrenteskatten, som næringen selv gir skylden for redusert vilje til investeringer og et stort antall permitteringsvarsler.

Regjeringen hadde lovet å komme med oppklaringer om lovforslaget på møtet fredag. Men oppdrettsselskapene ser tydeligvis ikke noe poeng med et slikt møte, og møter regjeringen med en kald skulder. Argumentet er at grunnrenteskatten angår hele næringen, ikke bare de fem utvalgte selskapene.

– Det kom en invitasjon via Dagsrevyen tidligere denne uken til fem av veldig, veldig mange havbruksselskaper. Dette skatteforslaget berører alle lakseselskapene, og også alle de selskapene som ligger i næringsklyngen rundt havbruket. Det er meldt inn veldig mange problemstillinger, der spørsmålet rundt normpris bare er ett av dem, sier Ystmark til E24.

– Jeg tenker at det normale er at man inviterer partene i arbeidslivet til slike samtaler. Det er bransjeorganisasjonene Sjømat Norge og Sjømatbedriftene som representerer stort sett alle havbruksselskaper. Vi tenker derfor at vi bør ta denne dialogen.

Ystmark er usikker på om regjeringen vil komme med noen forslag til endringer av betydning. Han mener innføringen av grunnrenteskatt kommer for raskt, og burde utsettes minst et år. Men Vedum har gjort det klart at grunnrenteskatten skal innføres.

– Jeg vet at de store oppdrettsselskapene ikke er for en grunnrenteskatt, men det blir det uansett, sier Vedum til NTB.

På møtet fredag stiller Ystmark og Robert Eriksson, administrerende direktør i Sjømatbedriftene.

– Vi er glade for at vi får muligheten til å sette oss ned og diskutere. Det er mange elementer i det som har kommet som må diskuteres. Vi er opptatt av å komme i gang med et godt partssamarbeid, som man har tradisjon for i Norge når det gjelder store, viktige saker. Jeg syns det er trist at man ikke har lagt til rette for det fra regjeringens side, sier Eriksson.

Han har forståelse for at de fem inviterte oppdrettsselskapene avstår fra å møte opp, siden innføring av grunnrenteskatt påvirker hele næringen.

Næringen står samlet i denne saken, sier Eriksson.

– Næringen står veldig godt samlet. Men den består av mange ulike aktører. Vi har fem store børsnoterte selskaper, og vi har til sammen 96 havbruksselskaper som produserer matfisk, og i tillegg finnes det leverandører, bearbeidingsindustri, matvareprodusenter og verft som også vil bli berørt av at kontraktsmarkedet nå ligger på is.

Les også:

Hegnar: – Vedum kan ta seg en bolle


Kjøp «Et varslet energisjokk» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.