KrF ser ikke noe poeng med å gå videre i forhandlingene om grunnrenteskatt på oppdrettsnæringen. Dette sier Kjell Ingolf Ropstad til Dagens Næringsliv.

Dermed følger KrF i fotsporene til FrP og MDG.

Tidligere KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad er nå finanspolitisk talsperson for partiet. Han sier til DN at partiet ikke lenger ser grunnlag for å bli med på en enighet eller finne en løsning.

– Bakgrunnen er at vi ikke er enig i modellen, innretningen eller prosessen, sier Ropstad.

– Derfor har vi vært opptatt av å få ned skattebelastningen betydelig. Det har vi forsøkt å snakke med de andre partiene om. Det har vært bevegelse, men langt ifra nok, men det er dessverre ikke grunnlag for å komme så langt som vi ønsker.

Regjeringen har senket skattesatsen fra 40 til 35 prosent, mens SV ønsker en skatt på 48 prosent. Da det ble kjent at grunnrenteskatt skulle innføres i laksenæringen, mistet mange folk jobben, og planlagte investeringer i milliardklassen ble lagt på is.

Ifølge næringen er det usikkerheten som er det største problemet.

Ropstad erkjenner at det har vært bevegelser i forhandlingene, men mener regjeringen ikke går langt nok. Han er heller ikke fornøyd med prosessen.

– Det er dramatisk at de ikke har håndtert en så viktig næring på en bedre måte. Det er opplagt at så store skatteendringer burde vært del av for eksempel Torvik-utvalget, og i alle fall lagt frem som egen sak og innføring etter at saken er grundig behandlet og vedtatt i Stortinget, sier han.

Ifølge Ropstad er investeringer på opp mot 40 milliarder enten skrinlagt eller lagt på is som følge av skatten.

Regjeringen har ønsket et bredt forlik i saken, men nå står altså flere partier utenfor, skriver NTB.

FrP forlot forhandlingene så snart de startet, mens MDG gikk ut av prosessen mandag.

– I utgangspunktet er vi veldig positive til innføring av grunnrenteskatt, men har hele tiden vært opptatt av at den må kombineres med en miljøavgift. Vi ville erstatte produksjonsavgiften med en kraftig miljøavgift, og som konsekvens av det også gjøre noen flere justeringer blant annet i fordelingen mellom stat og kommune. Det ligger ikke på bordet, sa nestleder og stortingsrepresentant Lan Marie Berg til NTB.

Les også:

Vedum nekter å snu om grunnrenteskatt etter permitteringer

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.