Erik Lunde under landskonferansen på Jessheim lørdag 25. januar. Foto: Fredrik Hagen/Scanpix

Leder av KrFs programkomite, Erik Lunde, kommer med sterke utfall mot Sp og FrP. På den annen side mener han KrF og MDG har mye til felles. Det er nye signaler.

– Dessverre ser det ut som at Sp og Frp har startet et slags kappløp mot bunnen i klima- og miljøpolitikken. Det tror jeg vil styrke regjeringspartiene. Den regjeringen vi har, vil framstå med en tydeligere klimaprofil, sier Lunde til NTB.

Det kan se ut til at det her oppstått en konkurranse blant partiene om hvem som er mest klimavennlig. Lunde kritiserer ikke bare Sp, men tar med Ap i samme slengen:

– Jeg tror det er lettere å få gehør for KrFs klimapolitikk i den regjeringen vi sitter i nå, enn om vi hadde sittet sammen med Sp og Ap. Dem opplever jeg som veldig grå i klima- og miljøpolitikken, sier han. (NTB)

Lunde sitter i sentralstyret. Han var Knut Arild Hareides mann i maktkampen om linjevalg, men ble likevel med Kjell Ingolf Ropstad inn i regjering. Nå roser han Høyre for gode takter i klimapolitikken.

Venstres miljøprofil er veletablert, men Lunde mener han ser en positiv bevegelse i grønn retning også i Høyre. Han gleder seg over at fylkeslaget i Oslo nylig gikk inn for å verne havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja mot oljevirksomhet. (NTB)

Ropstad markerte seg med å kritisere MDG for å ha et anti-kristelig menneskesyn. Den kritikken velger Lunde å se bort fra, og vektlegger heller hva partiene har felles.

Lunde mener på sin side KrF og MDG deler noen verdier som kan gi grunnlag for samarbeid.

– Begge partiene har et grunnleggende syn om at det ikke er økt vekst eller levestandard som er den fremste drivkraften, sier han, og viser til at begge går inn for kortere arbeidstid.

MDG er dessuten det eneste partiet som deler KrFs begeistring for kontantstøtten, påpeker Lunde. (NTB)

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.