Erna Solberg har lykkes med sin drøm om borgerlig samling. Foto: Adnan Abidi/Reuters/Scanpix

Erna Solberg lykkes i å skape en firkløverregjering. Flere enn Høyre håper at det skal holde Jonas Gahr Støre og Ap unna regjeringskontorene. På parti med fremtiden, sa statsministeren. Ropstad: Vi sikrer mangfold.

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner bredte ut vyene: Mens det er politisk krise i Europa, har Norge klart å danne en flertallsregjering som gir forutsigbarhet og stabilitet.

Hareide ute

Samme dag som forhandlingene ble fullført, gikk Knut Arild Hareide av som partileder og Olaug Bollestad overtok som konstituert leder. Flertallet i KrFs landsstyre var syltynt:

KrFs landsstyre sa ja til regjeringsplattformen med 19 mot 17 stemmer, etter det NTB erfarer.

Hva oppnådde partene?

Forpliktelsen om å oppnå 2 prosent av BNP til forsvar er fortsatt vag og uten tidsfrist. Det spørs hvor lenge USA finner seg i det.

– Regjeringen vil fortsette med en reell styrking av Forsvaret og sikre balanse mellom oppgaver, struktur og økonomi, heter det.

– I tråd med enigheten fra NATO-toppmøtet i Cardiff vil regjeringen ta sikte på at Norge beveger seg ytterligere i retning i retning av toprosentmålet, står det i erklæringen, som ble lagt fram på Gardermoen sent torsdag kveld.(NTB)

KrF og Venstre konkurrerer om å gjøre mest for «de fattige» og klima.

De fattigste skal nå få gratis SFO, i praksis er det mange innvandrerfamilier. De har allerede gratis kjernetid i barnehagene.

Barnetrygd

KrF fikk gjennomslag for at barnetrygden skal økes:

. – Det er en viktig sosial seier for ungene som vokser opp i fattigdom, sier nestleder Kjell Ingolf Ropstad.

– Jeg vil begynne med å takke de andre partiene for tøffe, men veldig konstruktive samtaler der jeg mener vi har funnet gode løsninger for Norge. Og jeg er stolt og glad for viktige KrF-gjennomslag i denne plattformen, sa Ropstad på en pressekonferanse torsdag kveld.

Han opplyser at KrF hadde en klar ambisjon om å få til en barnereform og en likeverdsreform, i tillegg til å ta vare på de kristne røttene og løfte de kristne verdiene, samt å få til et stort engasjement for å bekjempe klimaendringer og for å kjempe for verdens fattigste.

– Det leverer vi på, sa Ropstad.

Han trekker fram barnereformen med en tydelig innsats for å bekjempe fattigdom blant barn som et av de største gjennomslagene.

– Barnetrygden skal økes med 7.200 kroner for barn mellom 0 og 6 år, og økningen av barnetrygden skal holdes utenfor beregningen av sosialhjelp. Det er en viktig sosial seier for ungene som vokser opp i fattigdom, sa Ropstad.(NTB)

FrP 

FrP synes det var en seier at det klarte å reversere KrFs nulling av retten til å kjøpe to ekstra flasker vin hvis man ikke kjøper tobakk. Det sier noe om nivået på hva man mener er betydningsfullt.

På innvandringsområdet sikret man seg en negativ forsikring:

Hun (Siv Jensen) sier Frp gikk inn i forhandlingene med krav om lavere skatter og avgifter, fortsatt historisk satsing på samferdsel og mindre bompenger, samt en fortsatt restriktiv, rettssikker innvandringspolitikk. Alt dette fikk de gjennomslag for, mener Frp-lederen.

Hun trakk blant annet fram at antallet kvoteflyktninger skal reduseres hvis antall asylsøkere øker betydelig, samt at Frp har fått gjennomslag for å redusere eiendomsskatten fra 5 til 4 promille. (NTB)

Tallet på kvoteflyktninger er det samme som man ble enige om i høst: 3.000.

En smilende Sylvi Listhaug sa hun ikke kom til å gå inn i regjeringen. Hun sa partiet feirer historiens største innstramminger. Det er vanskelig å forstå hva hun snakker om.

Marius Takvam, NRK: FrP har ikke fått gjennomslag for at antall kvoteflyktninger, asylsøkere og familiforente skal slås sammen og ses under ett, og at det skal settes et tak på totalen.

Klima, klima

For Venstre er det klima og atter klima.

– Det blir en ny klimakur for Norge, sa Venstre-leder Trine Skei Grande da regjeringsplattformen ble presentert torsdag kveld.

Grande sier at det er enighet om at det skal satses på kollektiv, grønn skipsfart, engangsprodukter i plast skal forbys, og alle elbilfordelene skal fortsette.

I tillegg sier Venstre at det satses på en god skole for alle.

– De svake ungene skal få ekstra fagfolk og ikke ufaglærte, og vi skal få en mer fleksibel skolestart, sier hun.

Grande sier at kvaliteten på SFO og AKS skal økes, og de aller fattigste skal få tilbud om gratis SFO. (NTB)

Det er spesielt at landsstyret i FrP stemte enstemmig for plattformen. Det er spesielt at det ikke finnes en eneste dissens i FrP på en politikk som er så lunken.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.