Oppdrettsselskapet Salmar varsler permittering av 851 ansatte. Selskapet gir regjeringens forslag om grunnrenteskatt skylden for avgjørelsen.

Selskapet sier det i hovedsak skyldes at regjeringens forslag til ny lakseskatt har «ødelagt markedet for langsiktige fastpriskontrakter», skriver E24.

Det er ansatte ved selskapets prosesseringsanlegg på Frøya og Senja som i dag mandag fikk varsler om permittering.

Salmar skriver i en pressemelding at regjeringens forslag om grunnrenteskatt for oppdrettsnæringen fil føre til en tredobling av skatten for lakseprodusenter i Norge. Salmar skriver klart og tydelig hva som har skapt problemer for selskapet.

«SalMar har i dag sendt varsel om permittering til 851 medarbeidere ved våre prosesseringsanlegg på Frøya og Senja. Dette skyldes i hovedsak at regjeringens forslag til ny lakseskatt har ødelagt markedet for langsiktige fastpriskontrakter.»

«Skattbar inntekt som grunnlag for den nye skatten skal være en «spotpris» på helfisk, noe som kan avvike vesentlig fra faktisk realisert salgspris på en variert produkt- og kontraktsportefølje».

Det er særlig videreforedling som vil merke de negative utslagene. Videreforedling er vanligvis basert på fastpriskontrakter. Men i nåværende situasjon er det få eller ingen som er villig til å inngå slike avtaler. 696 av de som har fått varsel om permittering er tilknyttet videreforedling.

Salmar har totalt 1900 ansatte. Med andre ord rammes nesten 45 prosent av de ansatte av permitteringsvarslene, som gjelder perioden 1. januar til 30. juni 2023.

748 av de som varsles om permittering holder til på Frøya, som har 5330 innbyggere.

– Det er forferdelig dramatiske nyheter vi får. Foredlingsanlegget til Salmar er kommunens største arbeidsplass. At 748 frøyværinger nå går inn i julehøytida og nyåret med dette hengene over seg, er voldsomt dramatisk, sier Frøya-ordfører Kristin Strømskag (H) til NRK.

For under en uke varslet oppdrettsselskapene Lerøy og Romsdal Processing at de vil permittere over 400 ansatte til sammen. De skylder på regjeringens grunnrenteskatt for havbruksnæringen. Men finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) viste ingen vilje til å snu i den svært omdiskuterte saken.

– Det blir grunnrenteskatt. Vi mener oppdrettsselskapene kan bidra mer til fellesskapet, sa Vedum til VG.

– Noen av de store selskapene har enorme overskudd, og det kommer til å bli en grunnrenteskatt. Lokalsamfunn kommer til å sitte igjen med mer penger, kystfylker kommer til å sitte igjen med mer penger, og vi kommer til å prioritere at folk som tjener mindre enn 750.000 får lavere skatt.

Les også:

Vedum nekter å snu om grunnrenteskatt etter permitteringer


Kjøp julegavene fra Document!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.