Boligeiere i Oslo utsettes for en økning i eiendomsskatten på rundt 30 prosent. For enkelte er økningen opp mot 70 prosent. Oslo er gjeldstynget, og de arbeidende innbyggerne får regningen.

Eiendomsskattelisten som ble offentliggjort denne uken viser at boligene som betaler minst i eiendomsskatt har hatt størst prosentvis økning. For eksempel har en bolig som har en estimert markedsverdi på 8,3 millioner kroner i Eddaveien på Holmen fått en økning i eiendomsskatten på 67,5 prosent til 5.500 kroner i år.

Dette skriver Finansavisen.

Bakgrunnen er at skatteetatens boligverdi som beregnes av SSB har økt kraftig i flere år. Ifølge Finansavisens beregninger har Oslo kommune i år har utskrevet eiendomsskatt på til sammen 2,048 milliarder kroner, en økning på 17,7 prosent siden fjoråret.

Dette skjer etter en covid-krise, stigende strømpriser, inflasjon og renteøkninger – krisene står i kø.

Allikevel virker det som folk ikke reagerer.

Hos Huseierne har det så langt vært stille om eiendomsskatten.

– Det er ikke uvanlig at det kommer noen henvendelser når det er høy økning, men det har ikke vært noen telefonstorm så langt, sier forbruker- og kommunikasjonssjef Carsten Pihl.

– Jeg tror det er et uttrykk for apati. Eiendomsskatten i Oslo har økt nesten hvert eneste år. Innbyggerne er blitt vant til at det skjer og at de ikke kan gjøre noe med det.

Han beskriver egentlig borgere som har gitt opp. Milliardærene flytter ut, så nå må middelklassen flås.

Pihl mener økningen rammer ekstra hardt i år, ettersom husholdningene allerede må håndtere alt fra høyere renter til økte priser på strøm og mat. I tillegg øker de kommunale avgiftene, og det kommer et ekstraordinært hopp på vann og avløp.

– Dette treffer alle i hele byen. Oslo er Norges dyreste by å bo i, og ligger milevis foran andre kommuner.

Vanlige lønnsmottakere som eier en bolig sitter i fellen, skriver Gunnar Stavrum i Nettavisen. Rødgrønne politikere innfører eiendomsskatt i stadig flere kommuner.

Ifølge Statistisk sentralbyrå er det nå eiendomsskatt i 321 kommuner og norske boligeiere betalte i 2021 totalt 7,6 milliarder kroner i eiendomsskatt på egen bolig.

Skatten er mer enn tredoblet på 15 år, og innbetalingene kommer til å øke kraftig når vi får tallene for 2022.

Hanni Afsar er en kjent profil på Facebook, som også har skrevet en del for Human Rights Service. Han er oppgitt.

Sånn går det når vi har politikere som fyller opp halve Oslo med NAV-klienter fra Midtøsten og Afrika, pluss det grønne vanvittige skiftet de holder med. Noen må betale!!! Nå kommer regningen. Idioter.

Oslos gjeld øker voldsomt. I september 2022 skrev Nettavisen at gjelden var på 50 milliarder kroner, og den planlegges å øke med 38 milliarder til.

Økningen er større enn samlet gjeld da dagens byråd tok over. Bare økningen, som skal skje i perioden 2023-26, tilsvarer 54.000 kroner per innbygger i Oslo.

Finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG) forklarte økningen slik:

– Gjelden vil øke fremover fordi da vi tok over denne byen var det et stort etterslep på infrastruktursiden. Vi har vært nødt til å bygge sykkelveier, rydde opp i vannforsyningen. Vi har måttet bygge idresshaller, skoler og ruste opp flerbrukshaller, samt bygge masse nye sykehjem.

Sykkelparkering, idiotiske og dyre utemøbler levert fra en nåværende minister, kaos og lovbrudd uten at noen blir stilt til ansvar. Milliarder til klimatiltak, som karbonfangst på Klemetsrud, og Norges strengeste nedstengninger under pandemien.

Karbonfangst med milliard-sprekk

Oslo vokser, men antallet nordmenn synker. Dermed synker også antall skattebetalere. Da går skatteinntektene automatisk ned, og den økonomiske katastrofen er nesten uunngåelig.

Raymon Johansen ser ikke ut til å bry seg om slike detaljer, han vil heller smiske med internasjonale organisasjoner og forandre Oslo til en 15-minuttersby.

Stavrum nevner noen folk som får økt eiendomsskatt på 100.000 i året. Dette er selvsagt folk som har råd til litt ekstra skatt, som Bjørn Rune Gjelsten, Stein Erik Hagen, Petter Stordalen og Øystein Stray Spetalen.

Men som vi har sett mange eksempler på: Disse rike menneskene går til slutt lei. Og hvis de flytter ut, så synker skatteinntektene dramatisk.

Bare for å kjøpe seg en bolig må man betale en dokumentavgift på 2,5 prosent. Dette er nokså hårreisende hvis man kjøper en villa til 10 millioner.

250.000 kroner for å fylle ut et dokument?

Skatteutvalget vil øke presset.

  • Utvalget vil skatte deg for leieverdien av egen bolig og fritidseiendom.
  • Det skal bli skatt på gevinsten av å selge egen bolig og fritidseiendom.

Familier som har betalt gjelden sin i 20-30 år, og behandlet sin husholdningsøkonomi fornuftig og sparsomt, blir nå flådd av politikernes galskap.

Stadig flere arbeidere har mulighet til å jobbe hjemmefra, i vår tid. Dette ble forsterket under pandemien.

Snart er det folk fra middelklassen som flytter ut. Da får vi se hvor lenge Oljefondet varer. Trolig til at katastrofen er umulig å rette opp.

Les også:

Oslo som 15-minuttersby er ingen drøm, men en trussel

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.