De første målinger tydet på at brilletyveriet på OSL ikke ville påvirke Røds oppslutning. Nå har den slått inn: Rødt nærmer seg sperregrensen og snuser for første gang på lenge på 4-tallet i en stortingsmåling.

Rødt faller dramatisk, hele 3,7 prseont, på Opinions stortingsvalgsmåling for august, gjort på vegne av Altinget og ABC Nyheter . Rødt lander på en oppslutning bare 4,9 prosent. Et så stort fall på en måned må ha en årsak og det finnes bare en forklaring: Brilletyveriet.

Det mener også Svein Erik Tuastad, førsteamanuensis ved Universitet i Stavanger.

– Når man ser dagsordenen og den politiske dekningen ellers, så er det ingenting som tilsier at Rødt skulle vært mindre relevant enn før, så det er liksom solbrille-saken som peker seg ut, sier Tuastad.

Han tror det spiller inn at Rødt nok har mange velgere med lav lojalitet.

– Det samme så man jo med Senterpartiet: At det skulle ikke så mye til før velgere forsvant fra dem.

Også på kommunevalgsmålingen til ABC Nyheter og Altinget, som ble publisert torsdag, falt Rødt tydelig.

For de andre partiene på stortingsvalgsmålingen er det mindre endringer. MDG går fram 1,2 prosentpoeng til 5 prosent, Ap løfter seg 1,4 prosentpoeng til 17,7 prosent og Frp faller 1,5 prosentpoeng til 11,7 prosent.

Alle partiene (endring fra juni i parentes):

Ap: 17,7 (+1,4), Høyre: 33 (+0,9) Sp: 6 (+0,8), Frp: 11,7 (-1,5), SV: 8,8 (+0,5), Rødt: 4,9 (-3,7), Venstre: 3,1 (-1,4), MDG: 5,0 (+1,2), KrF: 3,6 (+0,5), INP 2,7 (+0,3).

Opinions partibarometer for august er basert på 1000 telefonintervjuer gjennomført fra 1. til 7. august. Feilmarginene varierer mellom 1 og 3,5 prosentpoeng. (NTB)

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.