Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum kan putte tomlene i været for nok en god Norstat-måling. Ap og Jonas Gahr Støre opplever tilbakegang, men kan likevel smile for gode opposisjons-tall. Foto: Marit Hommedal / NTB

Senterpartiet fortsetter framgangen i Vårt Lands novembermåling. Med 19,3 prosent oppslutning snuser de på Ap og Høyre, som begge går ned.

Sp har en oppgang på 2,7 prosentpoeng over oktobermålingen og 5 prosentpoeng bedre enn septembermålingen, viser den nye målingen Norstat har gjort på vegne av Vårt Land.

Høyre ender på 21,9 prosent (-2,4), det laveste siden koronapandemien traff Norge i mars.

– Koronagevinsten har vært ganske markant for Høyre, størst i mars og april. Før det lå de veldig dårlig an og under 20 prosent. De merket regjeringsslitasje. Man kan tenke seg at om det ikke var for krisen, så hadde partiet ligget betydelig lavere, sier valgforsker Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo til avisa.

Høyre er likevel største parti i målingen, mens Arbeiderpartiet er nest størst med 20,9 prosent (-2,6) oppslutning.

Med 38 mandater hver ville dermed Sp og Ap hatt et sterkt utgangspunkt for å få de flertall for ny regjering i Stortinget. Da kreves 85 representanter.

Oppslutning: H 21,9 (-2,4), Ap 20,9 (-2,6), Sp 19,3 (2,7), Frp 12,6 (-0,6), SV 7,4 (1,4), Rødt 4,0 (-0,1), MDG 4,2 (0,5), KrF 2,9 (-0,5), V 3 (0,0).

Målingen ble gjennomført fra 9. til 15. november av Norstat for Vårt Land. Det er 952 respondenter.

Få opplyste venner. Gi dem julegaver fra Document Forlag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.