– Kraftprisene representerer en gigantisk skatteøkning for folk flest. Selv etter strømstøtten på 41 milliarder kroner, betalte norske strømkunder 173 milliarder kroner mer for strømmen i første halvår i år, enn det de gjorde i fjor. Frps energipolitiske talsmann, Marius Aron Nilsen raser, og vil at Staten bør dekke alt over 50 øre pr kWh.

Nilsen kommer med uttalelsene i et intervju med Aftenposten, onsdag kveld.

– Tallene viser at overføringen av verdier fra private og næringslivet til staten og det offentlige, ved de offentlig eide krattselskapene, er helt ekstrem. Og denne strømstøtten Vedum og de skryter av, er bare en brøkdel av det som tas inn, sier Nilsen.

Han mener derfor at staten bør ta en mye større andel av strømregningen – både for husstander og næringsliv.

– Ja, for dette er ekstreme tall. Skatteøkningene Støre-regjeringen har kommet med tidligere, blir jo koselig sammenlignet med dette, sier Nilsen.

Han omtaler tallene som «tidenes skatteøkning».

Tallene har Frp selv hentet inn:

Norske strømkunder betalte 214 milliarder kr for strøm første halvår 2022, før strømstøtten slår inn.

For første halvår 2021 – som også var et dyrere strømår enn normalt – er summen 107 milliarder.

Det betyr at kraftnæringen har fått inn nøyaktig dobbelt så mye for strømmen fra norske husholdninger, bedrifter og kommuner første halvår 2022 som første halvår i fjor.

De ekstra strømutgiftene første halvår utgjør altså mer enn dobbelt så mye som regjeringens strømstøtte er beregnet til å koste – i hele 2022.

Nilsen og Frp ønsker derfor en utvidelse av dagens støtteordning, slik at staten dekker 100 prosent av regningen over 50 øre pr. kilowattime (kWh).

Det vil uansett ikke slå negativt ut på prisveksten, forsikrer han. Det vil tvert imot virke prisdempende. Årsaken er at det er de høye strømprisene som driver inflasjonen. Tiltak som gjør at strøm blir billigere, gir derfor lavere inflasjon. SSB har beregnet at prisnivået i Norge ville ha økt med 2,1 prosentpoeng mer i juli om det ikke var for strømstøtten.

– Ja, men det er den umiddelbare effekten på kort sikt. På lengre sikt får jo folk mer penger å rutte med, som vel vil øke etterspørselen?

– Jo da. Tiltaket krever at du balanserer dette i budsjettene. Dersom man bruker oljepenger til dette, og staten også bruker den høye inntjeningen til de offentlige kraftselskapene på andre ting, da får man en dobbelt effekt som er negativ. Så man må balansere det. Det er regneteknisk mulig å gjøre dette på en måte som ikke gir unødvendig økt pengebruk.

Frp fnyser av regjeringens strømstøtte. Mener den dekker en «brøkdel» av de økte strømprisene. (Aftenposten – betalingsmur)

Se også:

Rett på sak #15 – Mot dumskap kjemper selv gudene forgjeves

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.