Strømkabler i Oslo. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Fyllingsgraden i vannmagasinene har økt kraftig i høst, og det blir ikke kraftrasjonering til våren. Men prisene vil forbli høye som følge av de avtalene som er inngått med andre land.

Den gode nyheten er at norske vannmagasiner er velfylte, og faren for strømrasjonering kan på det nærmeste avblåses både i vinter og kommende vår.

Den mindre gode, og for mange uforståelige, nyheten er at prisene likevel vil være høye fremover.

NTB melder om saken, og siterer NVE:

– Våre analyser viser at selv med betydelige driftsutfordringer i Norden, vil vi ikke komme i en rasjoneringssituasjon denne vinteren. Gjennom høsten var kraftproduksjonen i det sørlige Norge rekordlav, samtidig som det kom noe mer nedbør enn gjennomsnittlig. Dette ga en sterk økning i magasinfyllingen, og vi er nå i en langt bedre situasjon enn på samme tid i fjor, sier direktør Kjetil Lund i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

I Norge isolert sett er strømsituasjonen god. Men norske politikere har som kjent inngått omstridte strømavtaler med diverse land. Disse avtalene medfører at strømprisene for Norges befolkning og næringsliv påvirkes av situasjonen i disse landene.

For øyeblikket er flere kjernekraftverk ute av drift i Sverige og Finland. Kombinert med det kalde været den siste uken har dette gitt svært høye priser. Også den krevende energisituasjonen ellers i Europa får konsekvenser i Norge.

– Så lenge gassprisene er høye, venter vi at strømprisen også vil ligge på et høyt nivå, sier Lund.

Norske politikeres beslutning om å knytte Norge opp mot Europas energisystem, fremstår etter manges mening som alt annet enn en klok beslutning.

Også neste vinter kan bli krevende, opplyser NVE:

– Det bør kraftprodusentene ta hensyn til gjennom denne vinteren. Vi bør ikke gå ut av denne vinteren med for lav fyllingsgrad, sier Lund.

Gjennom høsten har kraftforbruket vært lavere enn på samme tid tidligere år, også justert for temperaturforskjeller.

– Det er tydelig at mange har spart strøm gjennom året som har gått. Energieffektivisering blir minst like viktig i månedene framover, sier Lund.

Som en konsekvens av strømavtalene med EU-land gir altså ikke nordmenns energisparing seg utslag i lave strømpriser her hjemme. Men det gir mer strøm å sende til andre land.

Les også. 

Svensk avis: Landets strømforsyning er som i et u-land

Bestill de nye bøkene fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.