Christian Wilhelm Rynning-Tønnesen, konsernsjef i Statkraft. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Endelig kommer det en god strømnyhet. Høstens nedbør har fylt opp vannmagasinene, noe som gir  liten sannsynlighet for rasjonering av strøm i vinter.

Det meste man har lest og hørt om strømsituasjonen i den senere tid, har vært nokså nedslående. Det har stort sett dreid seg om høye priser og hvor mange som sliter med dette. I tillegg har det vært antydet fare for strømrasjonering.

Men det siste punktet utgjør ikke lenger noen umiddelbar bekymring, skal vi tro konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i Statkraft:

– Den faren tror vi er helt over, sier Rynning-Tønnesen til Nettavisen.

Store nedbørsmengder i høst har endret situasjonen i vannmagasinene.

I forrige uke økte magasinfyllingen i det sørlige Norge med 3,4 prosentpoeng, ifølge NVE. Samlet sett har fyllingsgraden i vannmagasinene i dette området økt med 17,3 prosentpoeng de siste seks ukene, noe som ifølge NVE er en sjeldent stor økning på høsten. NTB skriver om dette.

Men fortsatt er strømprisene i Norge avhengige av det europeiske kraftmarkedet, takket være de omstridte avtalene norske politikere av ulike – og for mange uforståelige – grunner har inngått på vegne av befolkningen.

Rynning-Tønnesen bekrefter at det fremdeles er gassprisen og situasjonen i Europa som slår inn på strømprisene. Men Norge har nå bikket fra å ligge litt over prisene i Europa til å være litt under, sier han.

– Så har vi sånne ekstreme situasjoner som nå, der vi kommer veldig lavt, men det er svært kortsiktig, svarer Rynning-Tønnesen.

I Sør-Norge var ukesprisen på strøm 76 øre/kWh, en nedgang på 30 prosent fra uka før. Det er over ett år siden prisene var på samme nivå.

Les også: 

Får Guterres betalt av fornybar­industrien for å lyve?

Bestill den nye boken fra Document forlag:

To viktige bøker av Kent Andersen:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.