Foto: Marius Helge Larsen / NTB

Det kom mer nedbør enn normalt i Norge i første kvartal, og kraftprisene falt noe. De er imidlertid fortsatt høye, nordmenn betaler dyrt for strømmen.

For et års tid siden ble høye kraftpriser forklart med at det var lite nedbør. Det hang altså sammen med forhold i naturen ingen kunne rå over.  Men nå har det vært mye nedbør, og samme logikk skulle tilsi at prisene falt kraftig.

Situasjonen er imidlertid at kraftprisene her i landet fortsatt er høye, de har bare falt litt.

Det viser kvartalsrapporten fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

NTB skriver om saken.

Sammenlignet med første kvartal i 2022 var kraftprisene lavere i Sør-Norge, men mer enn dobbelt så høye i Midt- og Nord-Norge.

Det skyldes blant annet mer snø enn normalt i Sør-Norge, som ga bedre ressurssituasjon. I Nord-Norge kom det imidlertid mindre snø enn vanlig.

Fallende gasspriser i Europa og lavere forbruk enn vanlig bidro også til å senke prisene i sør. Lenger nord falt produksjonen, og det var dessuten kaldere enn vanlig i mars. I første kvartal eksporterte Norge strøm i åtte av 13 uker.

For en typisk husholdning på Østlandet med spotpriskontrakt ble strømprisen, minus nettleie og forbruksavgift, på rundt 10.500 kroner før strømstøtte i første kvartal.

Det er 2.700 kroner mindre enn i samme periode i fjor, men hele 6.000 mer enn i 2021. I Nord-Norge var samme gjennomsnitt drøyt 3.100 kroner.

Mange vil se dette som et nokså klart bevis på at strømpriskrisen i Norge er politisk skapt, gjennom det nettverk av avtaler og ordninger norske myndigheter har påført landet.

Skyhøye strømpriser er blitt den nye normalen, og noe folket åpenbart må lære seg å leve med. Mye nedbør vil ikke medføre store forbedringer, har man nå sett.

En del vil da påpeke at det eneste som kan skape endringer av betydning, er å velge andre politikere enn de som har ansvar for nåværende situasjon.

Les også: 

Vestre: Strømprisene skal være lavere i Norge enn i Europa

Bestill fra Document:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.