Aker og Equinor følger regjeringen til klimatoppmøtet i Dubai om tre uker. De to selskapene skal fremme blant annet karbonfangst og -lagring. Som belønning drysser det nok noen milliarder i subsidier.

Regjeringen har brukt flere millioner kroner på å sette opp en egen «paviljong» med selskapene under konferansen, skriver E24.

På denne måten for selskapene tilgang til store deler av toppmøtet, inkludert forhandlingene.

Det er Innovasjon Norge som har fått i oppdrag av regjeringen å organisere «en spisset næringslivsdelegasjon» i forbindelse med toppmøtet. Formålet er å «fremme og synliggjøre norske grønne løsninger inkl. lavutslippsløsninger», ifølge oppdragsbrevet.

Equinor, Aker, Hydro og Yara er blant de utvalgte. Det var næringslivet selv som viste interesse for dialog om dette, ifølge Eli Bleie Munkelien i Innovasjon Norge.

Offentlig-privat samarbeid på sitt aller beste, altså. Det er milliarder å hente i subsidier for såkalte klimatiltak, uansett hvor liten effekt det har på det globale klimaet. Det er en dydsposering som koster norske skattebetalere enorme beløp.

Det er særlig karbonfangst og -lagring (CCS) som skal promoteres. Dette har vært en viktig klimasatsing for Norge i årevis, og statens lommebok er aldri tom for slike strålende ideer.

Men enkelte klimahysterikere er skeptiske, siden dette kan forsinke deres drøm om å fjerne fossil energi for alltid. På FNs generalforsamling i september skrev 17 land, blant dem Danmark, Frankrike og Spania. under på en uttalelse som advarer mot å bruke CCS.

Hverken klimaforkjempere eller de 17 landene har gitt noe realistisk forklaring på hvordan verden skal klare seg hvis over 80 prosent av energien forsvinner.

Resultatet vil bli massiv fattigdom, hungersnød og trolig milliarder av døde mennesker, Men dét er jo også bra for klimaet.

Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) mener CCS er viktig for Norge.

– Jeg har lyst til å si at det er viktig for Norge at klimatoppmøtet støtter opp om at CCS er en viktig byggestein for den type tiltak som CCS er effektiv for.

Det er første gangen norsk næringsliv deltar på klimatoppmøtet. Men i fjorårets møte var fossilnæringen fra andre land godt representert.

 I fjor viste en opptelling at rekordhøye 636 delegater fra olje-, kull- og gassbransjen deltok på møtet.

E24 har spurt klimaministeren om hvorfor regjeringen velger å ta med seg Equinor og Aker på toppmøtet. De får svar fra statssekretær Ragnhild Sjoner Syrstad , som forteller at det er Innovasjon Norge som avgjør hvilke selskaper som får delta.

– Det er positivt at det i år er etablert en norsk næringslivspaviljong, og mange land har dette, for eksempel andre nordiske land. Tilleggsakkrediteringene gir ingen særlig tilgang til forhandlingene for øvrig, og de er ikke en del av den norske forhandlingsdelegasjonen, sier Syrstad.

Oljeselskapene er selvsagt ikke i Dubai for å forhandle med verdens land. De er der for å smiske til seg milliarder av kroner i klimasubsider fra en styrtrik stat med en stadig fattigere befolkning.

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.