Dansk forskning viser at store havvind-prosjekter har innvirkning på nedbør og temperatur på land, selv flere tusen kilometer unna. Samtidig ivrer nå SV og Høyre for å forsere utbyggingen av norske havvindprosjekter, mer enn det regjeringen legger opp til.

Det blæser mindre op til 100 km bag en vindmøllepark, det regner anderledes, og temperaturen bliver formentlig også påvirket, så det enten kan blive varmere eller koldere, lyder meldingen fra flere eksperter, ligesom det bekræftes af forskningsresultater. Det får dog ikke klima- og energiministeren til at ryste på hånden. (Jyllandsposten)

Professor Eigil Kaas fra Nationalt Center for Klimaforskning er usikker på konsekvensene av havvindprosjektene, men er selv tilhenger av dem.

– Og når der sker en voldsom udbygning med vindmøller i både Nordsøen og Østersøen, kan det påvirke vejret flere tusinde km væk. Præcis hvor meget ved vi endnu ikke, siger han. (MSN/Jyllandsposten)

Overbyr regjeringen

Denne forskningen ser ikke ut til å ha nådd Stortinget, der partiene nå overbyr hverandre for å bygge ut havvind-industrien.

Nå ber Høyres fremste energipolitiker, Nikolai Astrup, SV om å blåse i Ap og Sp.

Overfor Klassekampen argumenterer Astrup for at det er mulig å sikre flertall på Stortinget for en havvindplan uten regjeringspartiene.

– SV trenger ikke regjeringspartiene for flertall. Vi har lagt fram et eget alternativ til energimeldingen med klart større ambisjoner for havvind enn regjeringen har. Tempoet må opp, ambisjonsnivået må heves, og det må bli større forutsigbarhet for næringen som skal bygge ut havvind, sier Astrup. (Klassekampen)

Astrups argumenter blåses ikke bort av deres tradisjonelle motstandere i SV.

– Det viktige for oss er å få gjennomslag for økt satsing på havvind. Det er flere måter å skaffe flertall på, og hvis Ap og Sp ikke vil øke ambisjonsnivået, er det klart vi kan snakke med Høyre om å få til noe mer, sier Lars Haltbrekken (SV) til Klassekampen.

Fiskerne protesterer

Da regjeringen la frem sin satsning på havvind i februar i år, skjedde det uten at fiskerne var tatt med på råd:

«Hensynet til norsk fiskerinæring og havmiljøet virker å være totalt fraværende i regjeringens nye satsing på utbygging av vindkraftverk til havs.»

Det sier Norges Fiskarlag i en pressemelding som landsstyret stiller seg bak.

– Vi er skuffet, fortvilet og forundret over at de går så massivt til verks uten å innhente mer kunnskap, slik vi ber om, sier leder Kåre Heggebø til NRK.

 

Havvindmøller kan påvirke vejret helt ind på land (MSN)

Store vindmølleparker på havet ændrer vejret inde på land (Jyllandsposten – bak mur)

SV kan blåse i regjeringen (Klassekampen – bak mur)

Les også:

NVE: Hybridkabler vil gjøre strømmen enda dyrere

Equinors havvind-prosjekter får utbyttegevinst betalt av britiske skattebetalere

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.