Mette Frederiksens regjering (Socialdemokratiet) tillater at danske våpen benyttes inne på russisk territorium. Hun er ett av de første Nato-land som eksplisitt gir denne tillatelsen som Kyiv har bedt om.

Frederiksen har ett forbehold: Det må skje innenfor folkeretten. Informasjon om hvor våpnene treffer og skadene de anretter kan være vanskelig å få tak i, eller de vil bli vurdert med skepsis, for EU har stengt russiske medier ute fra EU.

Jens Stoltenberg går inn for at Ukraina må kunne bruke vestlige våpen mot militære mål inne i Russland. Norge er på glid.

Men pressetalsmann for USA, John Kirby, gjorde det i natt klart at det ikke er noen endring i USAs syn.

– Det er ingen endring i vårt ståsted her nå. Vi verken oppfordrer eller tillater bruk av våpen USA har levert, mot russisk territorium, sier Det hvite hus’ pressetalsmann John Kirby.

Med det avslår Biden-administrasjonen president Volodymyr Zelenskyjs ønske. Zelenskyj har bedt om en slutt på restriksjonene som hindrer det ukrainske militæret i å bruke vestlige våpen til å angripe mål på den russiske siden av grensen.

Flere EU-land har sagt seg villige til å mykne opp restriksjonene, men hvilke er ikke klart. (NTB)

Kun Danmark har gått ut med et klart ja.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.