Musikerne Lewi Bergrud og Thor-Erik Fjellvang er begge vokst opp med salmesang. I 2021 klekket de ut ideen om å bringe salmesang inn der ingen skulle tro at salmer høres kan: På puben der folk møtes i uformelt lag, slapper av og hygger seg.

Lav terskel og uformelt

I generasjoner er livet – og ikke minst ritualene rundt slekters gang – blitt krydret med salmetoner. Det er denne nerven i den norske folkesjelen konseptet «Salmer på pøbb» har truffet.  

Over hele landet er det utsolgt når Lewi, Thor-Erik og bandet inviterer til lovsang på pub – og publikum er en salig blanding av gamle og unge øl- og vanndrikkere med og uten kristen bakgrunn.

– Salmer på pøbb er lavterskel og uformelt. Folk som gjerne ikke har vært til gudstjeneste på tyve år finner veien hit, sier Lewi til Krigsropet.

Samstemt

Lewi og Thor Erik hadde tidligere spilt sammen, omenn sporadisk. Lewi hadde i flere år gått svanger med grovskissene til et salmekonsept; en idé om å bringe salmeskatten ut til menigmann på barscenene. Begge var samstemt om å gi konseptet et forsøk:

– Jeg følte at troen og kirken hadde fått mindre plass i mitt liv og hadde et behov for å bidra under en høyere himmel, forteller Thor-Erik som er oppvokst med Frelsesarmeen.




Bryter ned stereotypier 

– Puben er som kirken, et sted man går til for å finne fellesskap, finne trøst, ha det bra og snakke sammen. Ordet «pub» kommer jo fra «public house», altså et samlingssted. Å spille salmer på utesteder forener kirkegjengere og kirkefremmede samtidig som det tar brodden av forestillingen om det trauste og moraliserende kristne menneske, sier Thor-Erik.

Et behov i tiden

Lewi og Thor-Erik tror at Salmer på pøbb kommer til riktig tid. Samtiden trues av krig, polarisering og trusler mot vår kultur og levesett.

Den 6. april ble Salmer på pøbb presentert på NRK Dagsrevyen og i november reiser de på en høstturné som inkluderer besøk på 11 ulike steder i Norge. Du finner dem også på Facebook.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.