Brasils president Lula da Silva har besøk av Nederlands statsminister Mark Rutte – en mann som hverken aksepterer rut(t)efly eller mellomlandinger – for i tre dager å diskutere grønne investeringer og hvordan matproduksjonen kan kuttes for å redde menneskeheten. 

Verdensproblemer fikses

Når store statsledere møtes er det ikke hvermannsens bekymringer som står på dagsordenen. Blir de varm i trøya er det like selvfølgelig for dem å løse verdensproblemer, som det samme er for deg og meg når vi møtes på puben en drøy aften.

Efter grønne penger og null mat-agendaen tok Lula og Rutte opp det ultimate tema for herskerklassen: Krig og fred: 

– Det er tid for diplomati. Det er ikke tid for krig, utbasunerte Lula og Rutte i samstemt begeistring mens de holdt hender i Planalto-palasset i Brasilia.

Det er så vakkert!

Lula lot seg bevege av å ha sluppet ut av fengselets stripede fangedrakt og igjen figurere som det brasilianske folks fører. Han ble høy på seg selv og fant i farten like gjerne på å proklamere «Fredsnasjonen Brasil»:

– Vi må finne noen som er villig til å diskutere fred – og det er Brasil, det! Dette vil jeg på neste klubbmøte foreslå at også andre land blir med på! 

Med klubbmøte sikter Lula til neste møte i G7 som holdes i Japan 19. til 21. mai. Han foreslo at India og Indonesia skulle inviteres til å bli med sammen med Brasil for å megle frem en løsning på konflikten i Ukraina. 

Norge, upassende i fredssammenheng

En journalist som forsøkte å fritte Lula ut om hvorfor han ikke vurderte Norge som partner – selve ringreven blant fredsnasjoner – ble overdøvet av åtgaumen fra det ellers statsfinansierte pressekorpset.

– Fred er veien å gå om vi skal gjøre slutt på krigen. Jeg går for kompromisser. Kompromisser er genialt, de tilfredsstiller begge parter. 

Slik avsluttet – i noe forkortet og på avstand oppfattet versjon – Lula møtet til ovasjoner fra en begeistret og regimetro presse før han sammen med Rutte gikk tilbake for å gjenoppta den personlige utfordringen det kan være å komme seg gjennom en overdådig, larvefri meny.

Rutte kunne dessverre ikke delta fullt ut i Lulas fredshybris eftersom han gjennom pakt er forpliktet i den pågående konflikt.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.