Verden har fått nok covid-vaksiner, og nå vil millioner av doser gå i søpla, varsler Sveriges vaksinekoordinator. Det er det flere årsaker til, men vaksinefabrikantene, de fleste med tilknytning til World Economic Forum (WEF), klager ikke. Vaksinene har skapt mange milliardærer, men enda flere fattige.

Sveriges vaksinekoordinator Richard Bergström sier til TV 2 lørdag at det er helt urealistisk å nå WHOs mål om at 70 prosent av verdens befolkning skal være fullvaksinerte mot Covid-19 innen midten av inneværende år.

– Vi har nok doser til det, men i noen europeiske land har vaksineringen stoppet opp på 20-30 prosent. Nå ser vi en bristende interesse for å ta imot vaksinedosene, sier Bergstrøm til TV 2.

Årsakene til at land ikke tar imot mer, er flere. Det er særlig tre årsaker som peker seg ut, ifølge Bergström og ambassadør for global helse i Utenriksdepartementet, John-Arne Røttingen.

Her i Norge for eksempel er vaksinedekningen høy, i Øst-Europa vil ikke folk la seg vaksinere. Og i land sør for Sahara har de ikke kapasitet til å lagre flere vaksiner eller nok helsepersonell til å sette vaksinene.

Den enes død, den andres brød

Sjelden har dette ordtaket vært mer passende, enn i forbindelse med pandemien som har herjet det meste av verden de siste to årene. En ting er at de offisielle dødstallene for Covid-19 nå har passert 6 millioner mennesker. Uten å ta stilling til vaksinenes effektivitet, er det likevel verdt å ta en titt på konsekvensene av denne pandemien, der ikke minst drakoniske nedstengninger har ført til en ekstrem omvandling av særlig de vestlige samfunnene.

En ny rapport fra hjelpeorgansiasjonen Oxfam, «First Crisis, Then Catastrophe», viser at fattigdomsproblemene vokser, nærmest uhemmet. Rapporten som er publisert før Verdensbanken og IMFs vårmøter som starter i Washington DC mandag, viser at 860 millioner mennesker kan havne i ekstrem fattigdom, og bli nødt til å overleve på mindre enn 20 kr per dag – innen utgangen av dette året. Antall underernærte mennesker kan nå 827 millioner i 2022.

– Først kom pandemien, så kom historisk høye matvarepriser og deretter krigen i Ukraina. Til sammen skaper disse krisene en akutt katastrofe av sjeldent format, sier Hanna Nelson, i Oxfam Sverige.

– Vi lever i en tid hvor mange av oss er rammet, men for menneskene som lever i ekstrem fattigdom, betyr situasjonen at de må velge mellom å kjøpe medisin, mat eller betale husleie. Et umenneskelig valg som for mange betyr sult og i det verste tilfelle: sult og død, understreker hun. (NTB)

Såvel denne rapporten, som den forrige fra januar i år, Inequality Kills, viser at mange har tjent store penger på pandemien:

The wealth of the 10 richest men has doubled, while the incomes of 99% of humanity are worse off, because of COVID-19. (Formuene til de ti rikeste i verden har doblet seg, mens inntektene til 99 prosent av verdens befolkning har gått ned, på grunn av Covid-19.)

Verdens ti rikeste er en blanding av kjente og mer ukjente menn (formue i 2020 i parentes, alle tall hentet fra Forbes):

  1. Elon Musk (Tesla)                     – 219 mrd USD (24,6 mrd)
  2. Jeff Bezos (Amazon)                 – 171 mrd USD (113 mrd)
  3. Bernard Arnault (Moter)         – 158 mrd USD (76 mrd)
  4. Bill Gates (Microsoft mm)       – 129 mrd USD (98 mrd)
  5. Warren Buffet (Investor)         – 118 mrd USD (67,5 mrd)
  6. Larry Page (Google)                  – 111 mrd USD (50,9 mrd)
  7. Sergey Brin (Alphabet)             – 107 mrd USD (49,1 mrd)
  8. Larry Ellison (Oracle)               – 106 mrd USD (59 mrd)
  9. Steve Ballmer (Microsoft)        – 91,4 mrd USD (52,7 mrd)
  10. Mukesh Ambani  (Olje, mm)   – 90,7 mrd USD (36,8 mrd)

De fleste på denne listen har også figurert på World Economic Forums forskjellige evenement. Like intereressant er det å se hvordan vaksineselskapene har blitt enda rikere på pandemien.

Moderna

Forbes laget denne saken sist sommer: Surging Moderna Stock Mints The Vaccine Maker’s Fifth Billionaire. Den femte dollarmilliardæren fra Moderna ble selskapets president, Stephen Hoge. I tillegg kommer Her nevnes administrerende direktør, Stéphane Bancel, stifter og styreleder Noubar Afeyan, samt medstifterne Robert Langer og Timothy Springer.

Market Insider fulgte fredag opp med en sak om ‘eventyret Moderna’:

Moderna har vært en av de heteste aksjene siden pandemien startet. Aksjen gikk fra å være ukjent til å bli velkjent for folk over hele verden. Selv om det har gått ned i de siste månedene, er aksjen fortsatt opp mer enn 700% siden starten på 2020. På det meste var aksjeoppgangen på over 2000 prosent. (Business Insider)

Pfizer et al

Pfizer er verdens nest største farmasi-selskap, og både selskapet og deres sjef Albert Bourla er godt inne i det gode økonomiske selskapet til Klaus Schwab.

Pfizer-sjef tjente gode penger på aksjesalg etter nyheten om Covid-19-vaksine

Også Johnson & Johnson, verdens største farmasi-selskap, Astra-Zeneca og BioNTech ved deres sjef Ugur Sahin er blant de andre som har tjent gode penger på pandemien.

Sammen med Verdens helseorganisasjon (WHO) kontrollerer farmasi-selskapene og et bittelite antall multimilliardærer verdens utvikling. For dem representerer energikriser, kunstgjødselkrisen og den begynnende matkrisen nye muligheter for enda større markedsmakt og -kontroll.

Les og se:

Doc-TV LIVE: World Economic Forums grep om nasjonene, også Norge

 

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.