Hvorfor er Norge så populær i FN og Davos? Svaret er enkelt: Det norske Pensjonsfond Utland på over 1.000 milliarder dollar, er et av verdens største. Med en slik kasse vil alle bli venner med deg. Pengebingen gir Norge innflytelse og posisjoner. Hva dissee posisjonene blir brukt til, forblir skjult. Som utenriksminister ga Brende over 600 millioner kroner til Clinton Foundation, et sinnrikt, kynisk system for berikelse og innflytelse for Clintons. Clintons var smarte nok til å bruke bistand og godhet som front. Den moderne grenseløse kapitalismen er ansiktsløs. Den har ikke flosshatt, men forkler seg bak gode prosjekter, sammen med likesinnede fra hele verden. Derfor blir ikke korrupsjonen, hverken den institusjonelle eller personlige, avslørt. De er alle i samme båt. Party of Davos, kaller Steve Bannon det. Bildet er tatt på pressekonferansen 15. januar i år. Foto: Denis Balibouse / Reuters / Scanpix.

 

Oxfam skriver i en ny rapport at den økonomiske ulikheten er ute av kontroll. Men Oxfam nevner ikke hvor dollarmilliardærene kommer fra og systemet som gjør dem mulig.

Oxfam la frem rapporten på World Economic Forum i Davos. Eliten som er samlet der er noe av problemet.

Antallet dollarmilliardærer i verden er doblet siden finanskrisen for ti år siden. Formuene deres vokser med 2,5 milliarder dollar hver eneste dag.

Det kommer fram i Oxfams årlige rapport som blir lagt fram under Verdens økonomiske forum i Davos i Sveits. De advarer om den voksende økonomiske ulikheten i verden, som de betegner som helt ute av kontroll.

Det går spesielt utover kvinner, påpeker Oxfam.

Mens dollarmilliardærenes formuer økte med 12 prosent i fjor, ble den fattigste halvparten av verdens befolkning 11 prosent fattigere. Undersøkelsen fra i fjor viste for øvrig at verdens 42 rikeste menn eier mer til sammen enn den fattige halvparten som utgjør 3,8 milliarder mennesker. (NYB)

Oppramsing av tall har ingen hensikt. Man må forstå de politiske drivkreftene. Den økonomiske krisen i 2008 fikk ingen konsekvenser for de som hadde skapt krisen. De slapp unna. Det var skattebetalerne som tok regningen. Derfor er rike mennesker blitt så mye rikere. De kunne fortsette der de slapp.

Kirkens Nødhjelp er inne på noe når de i en kommentar peker på skatteparadiser som noe av problemet. Panama Papers avslørte at eliten plasserer pengene i skjulte konti. De store techselskapene benytter seg av internfakturering slik at inntektene havner der hvor skattesystemet er mest gunstig. Slik unndras enorme beløp beskatning. Eliten i Davos gjør ikke noe med dette systemet. De har skapt det.

Men Donald Trump har gått til angrep på systemet som sender jobbene ut av USA og til Kina. Kina produserer varer som så sendes tilbake  til USA. Amerikanerne kjøper dem og handelsunderskuddet vokser. Amerikanerne betaler dermed dobbelt opp for at Kina skal bli stort og mektig.

Trump har skapt en halv million nye arbeidsplasser, jobber som Obama sa var tapt for alltid.

Oxfam kunne også si noe om hvor nye dollarmilliardærer skapes: I den fattige del av verden. De har politiske systemer som ikke bryr seg om fordeling. Problemet med fattigdom er dermed avnasjonaliseringen i Vesten og korrupsjonen i den fattige del av verden. Uten å forstå disse to faktorene blir fattigdomsproblemet redusert til veldedighet.

 
Kjøp bokpakken med bestselgerne fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.