Donald Trumps varemerke er håndbevegelsene mens han taler. Elvis hadde fotarbeidet. Trump har det i hendene, og han begynner å bli et ikon for Amerika. Selv hans verste fiender er med på å bygge ham opp. Foto: Denis Balibouse / Reuters / Scanpix

Donald Trump er den første sittende president som besøker Davos siden Bill Clinton. Han ble mottatt som en rockestjerne. Følelsene hos Davos-folket er ambivalente, men de klarer ikke undertrykke en nysgjerrighet på mannen: Hvordan har han klart det? Her sitter noen av verdens mektigste og smarteste ledere, og de skal møte en som har gjort noe ingen har gjort før ham.

Forsamlingen sitret av spenning mens Trump holdt sin tale og avsluttet World Economic Forum. Trump sa ikke noe oppsiktsvekkende. Han fortalte at han hadde et program som var annerledes enn det han visste at forsamlingen hadde: USA var for handel, men på like vilkår. Han sa at USA ikke er interessert i handelsavtaler som gjør selskapene rike, transnasjonale selskaper som plasserer overskuddene i utlandet, men ikke skaper arbeidsplasser hjemme.

Dette var Trumps budskap under hele valgkampen: Han stilte seg på vanlige menneskers side. Man skulle tro at dette var et budskap sosialdemokrater ville stille seg bak. Hvordan kan de være for at produksjonen legges til Asia, så Kina kan eksportere varer til Amerika og skaffe seg et stort overskudd? Kina har et årlig overskudd i handelen med USA på 400 milliarder dollar. Samtidig tjente de store multinasjonale selskapene enorme summer, men pengene ble ikke tatt hjem til USA.

Dette systemet har amerikanerne levd med i flere tiår. De er blitt fortalt at det er den eneste måten å drive global handel på, og at den vil gjøre alle rike. Men folk så at lønningene deres sto stille, mens Kina og selskapene ble søkkrike.

Trump kom til dekket bord. Men han klarte kunststykket å slå den mektigste politiske maskinen Amerika har sett på hjemmebane.

Dét har ikke de liberale mediene og demokratene kunnet tilgi ham.

Men børsen har gått som en kule siden valgseieren. Money talks. Det samme gjør suksess. På amerikansk er det et uttrykk som heter you cannot argue with success. Dét er et argument som lederne av verdens store selskaper har sans for. Det er også deres motto. Derfor lyttet de med interesse.

Trump gjentok: Nå er det Amerika som er i førersetet igjen. Det er det amerikanske folk som går foran. Trump forventer at Merkel tenker på Tysklands interesser. Så hvorfor skulle ikke USAs president prioritere Amerika?

Trump nevnte skattekuttet; selskapsskatten er redusert fra 35 til 21 prosent. Pengene strømmer til USA, sa Trump. De vil gjøre business. Mens Trump snakket, kom tallet for økonomien i 4. kvartal: en vekst på 2,6 prosent. Litt ned, men likevel et sterkt gjennomsnitt.

– Vi ser nå tall som vi ikke har sett på ti år, sies det fra en amerikansk reporter i Davos.

Denne optimismen er smittsom, den påvirker verdensøkonomien. Det kan være dét som gjør at EU endrer sin innstilling til Trump: suksess. Selv har ikke EU klart å få til noen vekst av betydning. Den har vært «sluggish» – treg og svak.

Trump nevnte slankingen av regler og lover som hindrer vekst og effektivitet. Han nevnte forsvaret. At velstand krever et sterkt forsvar. Han nevnte en ny innvandringspolitikk. Trump må gi noe til demokratene for å få bygget muren mot Mexico. Også på dette området flyttes grensepostene: Trump vil avskaffe familiegjenforening og visumlotteri. Han vil ha et kvalifikasjonsbasert system. Det er ingen dristig spådom at også vesteuropeerne vil bli tvunget til en lignende omlegging hvis de vil unngå å utvikle en ny, permanent underklasse som er en stor sikkerhetstrussel og ødelegger velferden.

Trump understreket at det er menneskene – folket – som er det viktigste, og at folket må få del i de verdiene som skapes. Han snakket som en landsfader i et sosialdemokratisk parti.

Davos-eliten har vennet seg til Gucci-idealisme. Nå fikk de en innsprøytning med realisme. Og Trump-toget har bare så vidt satt seg i bevegelse.

Når USA skifter spor, merkes det over hele verden. FN-systemet er bare ett av dem som kommer til å måtte lære seg en ny lekse.

John Kerry har bedt palestinernes president Mahmoud Abbas om å være tålmodig; Kerry tror at Trump ikke kommer til å bli sittende i mer enn et år.

Dream on!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂