Bilde: Xi Jinping med fru Peng Liyuan i Davos 17. januar i år. Jinping er meget utilnærmelig og utstråler en «don’t mess with dad»-holdning. Jinping plukket billige poeng i Davos og lovpriste frihandel og vestlige medier konkurrerte om å hylle Kina som erstatter for Trumps USA. Foto: Ruben Sprich/Reuters/Scanpix.

VG ønsker en verden velkommen der Kina overtar for USA. Vi får håpe at VG får oppleve å få sin drøm oppfylt.

De forskerne avisen har snakket med er ikke verdt navnet.

– Det er interessant å se at mens Trump viser en proteksjonistisk holdning, oppfører Kina seg som forsvarere av frihandel og internasjonal orden, sier Paul Midford, professor ved NTNU.

Kina er for frihandel, hvis man med frihandel mener at Kina har rett til å dumpe varer og slå ut hjemlig industri, men det er en utnyttelse av frihet som betyr den sterkestes rett. Kina har f.eks. utkonkurrert tekstilindustrien i Peru, kunne BBC fortelle denne uken. 5.000 virksomheter er gått over ende og 200.000 mennesker har mistet arbeidet Det er kinesisk frihandel i praksis.

Enda grovere blir påstanden om at Kina opprettholder «internasjonal orden». Kina har vært en gratispassasjer. Det utnytter de friheter og rettigheter andre har forhandlet frem. Ett knusende eksempel: Den internasjonale voldgiftsdomstolen kom frem til at Kinas opptreden i Sørkinahavet brøt med den internasjonale havrettstraktaten som Kina selv har ratifisert. Hva gjorde Kina? Ignorerte dommen.

Det har utviklet seg to standarder: Kina og alle andre. Kina tillater seg ting ingen andre land ville sluppet unna med.

Internasjonal orden? Forrige ble en kinesisk milliardær bosatt i Hongkong borte fra sin luksusleilighet. Familien etterlyste ham. Firmaet hans la ut en melding om at han var reist til Kina på business. Den ble siden tatt ned. Mannen var bortført av kinesiske myndigheter i et klart brudd på avtalen om ett land, to systemer.

Det har vært flere slike kidnappinger. Kina bryr seg ikke om internasjonal opinion.

 

Byårene kunne nettopp melde at USAs underskudd på handelsbalansen blir rekordstort. Over 500 milliarder dollar. Ingen land kan i lengden leve med slike underskudd.

Google og Apple ble rike, men ikke USA. Obama dekket underskuddet ved å trykke penger og utstede statsobligssjoner slik at gjelden nå nærmer seg 20.000 milliarder dollar.

Trump sier: Dette går ikke. Det er slutt. Vi legger om kursen. Drastisk.

VG hater Trump og det samme gjør professorene. De ønsker heller at et kommunistdiktatur skal ta over.

– Indirekte betyr dette at han ønsker en handels- og valutakrig med Kina, dette er noe de store amerikanske og kinesiske næringsdrivende kommer til å reagere på, sier Jo Inge Bekkevold, leder for Senter for asiatiske sikkerhetsstudier ved Institutt for forsvarsstudier.

Ønske handelskrig? Trump vil si at the buck stops here. USA er ikke til for å gjøre Kina rik. Kina er alt for imperialistisk og brautende til at resten av verden ønsker det rollebyttet som VG gjerne ser.

Hvordan skal det gå med Norge i en verden der Kina dikterer?

Norge har akkurat underskrevet en avtale med Kina hvor vi forplikter oss til aldri å krenke kinesiske interesser. hva de går ut på er det Kina som definerer.

Dette er den nasjonen VG ønsker skal overta for USA.

 

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/donald-trump/kina-vokser-frem-som-usas-stoerste-utfordrer/a/23919778/

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.