USAs president Donald Trump, Louisianas guvernør Jeff Landry, Hyundai Motor Groups toppsjef Chung Eui-sun, Hyundai Motor Companys toppsjef Jaehoon Chang, Sør-Koreas tidligere ambassadør til USA Sung Y. Kim og Hyundai Steels toppsjef Seo Gang Hyun i Det hvite hus i Washington D.C. den 24. mars 2025. Foto: Pool / AP /NTB.

Hyundai har kunngjort planer om å investere 20 milliarder dollar i USA, inkludert et nytt stålverk i Louisiana. Dette kommer som et resultat av Trumps tollmurer som er innført fordi USA lenge har hatt frihandel med verden, noe lavkostland naturligvis har utnyttet til det maksimale. Sammen med et stadig økede byråkrati, økte miljøhindringer og en ødeleggende grønn energipolitikk har dette vært svært skadelig for USAs industrisektor og arbeiderklasse.

Denne selvskadingen på vegne av udemokratiske lavkostland som Kina blir det slutt på de neste fire årene: Trumps administrasjon ønsker å avslutte klimapolitikken som hemmer energitilgangen og handlingsrommet, og lokke industri tilbake til USA så man slipper toll. Det ser ut til å virke.

En triumf for ny politikk

Hyundai forventes å bygge anlegget på 5,8 milliarder dollar nær Donaldsonville, omtrent 40 miles sør for Baton Rouge. Stålanlegget vil overhodet ikke levere kostbart og meningsløst «grønt stål», men heller fokusere på kvalitet og lav pris, og skape mer enn 1400 arbeidsplasser hardt tiltrengte arbeidsplasser.

Hyundai har allerede fabrikker i Alabama og Georgia, men stålverket i Louisiana vil være selskapets første anlegg av denne typen i Nord-Amerika, som vil gi metallforsyninger til nabostatene. Presidenten kunngjorde 25 prosent toll på utenlandsk produsert stål og aluminium i februar, men metall produsert i USA vil ikke bli påvirket. Denne ekstra kostnaden ønsker Hyundai naturligvis å unngå.

Selskapet varsler også en massiv økning i sin bilproduksjon i Georgia og signaliserer at de ønsker å investere milliarder av dollar i avanserte amerikanske teknologiselskaper. Chung Eui-sun, som er toppsjef i Hyundai Motor Group, har gratulert Trump med den «bemerkelsesverdige» starten i Det hvite hus, og har uttrykt at selskapet har en felles visjon for «amerikansk industrielt lederskap».

Trump kaller 2. april for «frigjøringsdagen»

Trump har lovet at alle som flytter sin produksjon til USA, slipper tollsatser, og har satt onsdag 2. april som deadline for toll på biler og en rekke andre handelsvarer fra hele verden. Mexico og Canada har varslet kraftige mottiltak på dette angrepet på frihandel som de har nytt godt av så lenge.

USAs tollpolitikk er et paradigmeskifte i internasjonal handel, og er ment å tvinge og lokke industri som har flagget ut til lavkostland, tilbake til USA. Vestlige ledere fremstår fullstendig rystet over dette angrepet på globalismen, som jo har vært førende for vestlige land i 35 år og fremstilles som eneste mulige politikk å føre. Vestlige media har også varslet ren dommedag for USAs næringsliv på grunn av Trumps radikale endringspolitikk.

Hvem som får rett vil tiden vise, men så langt ser ting ut til å gå Trumps vei.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.