Perioden med kontrollert nedgang er over. USA er på vei inn i en tid med industriell overflod.
Dette var budskapet til både USAs visepresident J.D. Vance og finansminister Scott Bessent.
Fra et stålverk i South Carolina til et finansmøte i Beverly Hills leverte Vance og Bessent samstemte budskap til to forskjellige målgrupper: de arbeidende menn og kvinner som bygger USA, og kapitalklassen som en gang avskrev det. Det de sa, på forskjellige språk og til forskjellige forsamlinger, var det samme, skriver John Carney i Breitbart News.
Vance talte til fabrikkarbeiderne, mens Bessent tok seg av finansklassen i Beverly Hills.
– Vi skal gjøre det vanskeligere å produsere i Kina, sa Vance hos Nucor Steels ansatte.
– Er ikke det ille? Nei, det er akkurat det vi ønsker å gjøre.
Tollkrigen er ikke taktisk, men strategisk, ifølge Vance. USA skal vinne krigen om global produksjon ved å styrke USAs industrielle kjerne. Visepresidenten tok også opp tyranniet under covid, samt manglende tilgang på medisiner.
Dette er ikke merkevarebygging. Det er ikke et budskap. Det er politikk – med skarpe kanter og reelle konsekvenser for næringslivet, kapitalen og den globale økonomien. Washington er ikke lenger nøytral når det gjelder hvor ting produseres. De velger side. Og for første gang på en generasjon er den siden amerikansk industri.
Carney antyder her at tollkrigen fremstår som det første motangrepet på Kinas femte generasjons krigføring. Det er et høyt spill som foregår mellom de to største supermaktene.
Bessent, som talte på Milken Institute’s Global Conference i Beverly Hills, sa mye av det samme som Vance, men på et annet språk, tilpasset et annet publikum.
Han fortalte verdens finansielle elite at USA er i ferd med å bli det naturlige hjemmet for produktiv kapital, med sikkerhet og fleksibilitet som lokkemidler.
Han snakket om industriell overflod, ikke som et politisk mål, men som arkitektur: et system hvor toll, skattereform, reguleringsdisiplin og energipolitikk samarbeider for å trekke kapital inn i realøkonomien.
Ikke inn i regneark. Ikke inn i tilbakekjøp. Inn i fabrikker. Inn i kapasitet. Inn i ting som varer. Hans finansdepartement jobber for å gjøre denne strukturen holdbar og – med deres egne ord: permanent.
Store selskaper som Intel, Micron, Nucor, ExxonMobil og Moderna er allerede i ferd med å tilpasse seg den nye strategiske virkeligheten, og investeringene i amerikanske arbeidsplasser øker.
Trump og hans team satser på billig og pålitelig energi, lave skatter og kvalifiserte arbeidere. Det grønne skiftet er avskaffet, noe som er en stor utfordring for Europa, som er det eneste kontinentet i verden som fortsatt fokuserer på nullutslipp.
Dette er ikke bare slutten på globaliseringen slik vi kjente den. Det er begynnelsen på noe bedre, skriver Carney.
Og denne gangen blir det bygget i Amerika.
Kjøp Hans Rustads bok om Trump her! E-boken kan du kjøpe her.
Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.