Nytt

President Donald Trump på den daglige pressekonferansen foran Det hvite hus, mandag 13.4.20. Foto: Leah Millis / Reuters / NTB Scanpix

– WHO har satt politisk korrekthet foran livreddende tiltak, og vi stanser derfor støtten til WHO med øyeblikkelig virkning, inntil en granskning har avklart WHOs rolle i forhold til spredningen av korona-viruset, sa USAs president Trump på sin daglige pressekonferanse, tirsdag kveld, amerikansk tid.

Granskningen er ventet å ta to til tre måneder og vil søke å avklare hvorfor den «Kina-sentrerte organisasjonen WHO har forårsaket så mye død ved sine alvorlige feilhåndtering og tildekking av korona-virusets spredning, inkludert deres katastrofale beslutning om å gå imot reisebegrensinger for Kina«.

– WHO har sviktet i å skaffe, undersøke og dele informasjon, sa Trump og la til at organisasjonen ikke hadde undersøkt om rapportene fra Kina var til å stole på.

I en Twitter-melding fra 14. januar viste WHO til en foreløpig undersøkelse utført av kinesiske eksperter. Den fant ingen bevis på at koronaviruset smittet mellom mennesker.

– De etterapet og offentlig støttet ideen om at det ikke var smitte mellom mennesker, trass i at det var bevis på det motsatte, sa Trump. (NTB)

Kritikk fra FN

FNs generalsekretær António Guterres kritiserte beslutningen.

Dette viruset er enestående i vår levetid og krever en respons ulik alt annet. Det er klart, under slike forhold er det mulig at de samme fakta har hatt ulik avlesning fra forskjellige enheter.

Når vi endelig har lagt denne epidemien bak oss, må det være en tid for å se tilbake for fullt ut å forstå hvordan en slik sykdom dukket opp og spredte ødeleggelser så raskt over hele kloden, og hvordan alle de involverte reagerte på krisen.

Erfaringene vil være essensielle for å effektivt møte lignende utfordringer, som kan oppstå i fremtiden. Men nå er det ikke tiden for det.

Siden det ikke er tiden for det, er det heller ikke tid for å redusere ressursene til operasjonene til Verdens helseorganisasjon eller noen annen humanitær organisasjon i kampen mot viruset. (FN)

Les også:

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!